Turvetuotannon valvonta suututtaa

Viranomaisten toiminta turvetuotannon valvonnassa herättää voimakasta arvostelua. Oikeuskansleri on todennut, että esimerkiksi Hartolassa turvetuotanto on jatkunut vuosia ilman ympäristölupia

talous
Jaakkolan turvetuotantoalueen portti
Kristiina Lehto / Yle

Matkailuyrittäjä Tuomo Piipari ja Hartolan kalastusalueen puheenjohtaja Markku Salminen ovat taistelleet jo vuosia paikallista turveyrittäjää sekä valtionyhtiö Vapoa vastaan. Heidän mukaan Jaakkolansuon ja Isosuon turvetyömaiden on annettu surutta pilata vesistöjä ja erityisesti kalastajien arvostamaa Tainionvirtaa.

- Humus leviää turvemailta vesistöihin, värjää veden, takertuu pohjaan, vaikeuttaa arvokalojen kutua ja talousveden käyttöä, listaa Markku Salminen.

Miehet vaativat, että tuotanto on lopetettava koska ympäristöluvat ovat puuttuneet koko 2000-luvun.

- Me emme vastusta turvetuotantoa sinänsä. Tuotanto voisi jatkua jos toiminta saadaan lupaehdot täyttäviksi eikä asukkaille ja vesistölle koituisi kohtuutonta haittaa. Ei tässä sen kummemmasta asiasta ole kyse, sanoo Tuomo Piipari.

ELY laittoi lakimiehet asialle

Ympäristöministeriö on jo aiemmin todennut, että luvat pitää saada kuntoon ja tuoreessa lausunnossa samoilla linjoilla on myös oikeuskanslerinvirasto. Turvetuotantoa valvovassa Hämeen ELY-keskuksessa oikeuskanslerin lausuntoa pidetään kuitenkin epäselvänä ja tulkinnanvaraisena.

Toivotaan että vihdoin alkaa tapahtua

- Koska lupia on kuitenkin haettu ja niistä on valituksia käynnissä oikeusasteissa, on parempi, että lakimiehet käyvät tarkkaan läpi mitä oikeuskansleri tarkoittaa, sanoo Hämeen ELY-keskuksen johtaja Harri Kallio.

Kallio lupaa nopeita toimia, mikäli ELY-keskuskin katsoo, että luvat puuttuvat.

- Uskoisin, että muutamassa viikossa tulkinta on selvillä ja tarvittaessa keskeytämme tuotannon.

Hartolassa alkaa kuitenkin usko loppu virkamiehiin. Turvetuotannon valvontaa pidetään ylimielisenä ja leväperäisenä, ja Vapoa suosivana.

- Uskomatonta, että luvattoman toiminnan on annettu jatkua jo yli 10 vuotta. Varsinkin kun Tainionvirtaa on kunnostettu samanaikaisesti isoilla rahasummilla, ja silti on annettu laskea toisesta päästä turvelietettä pilaamaan vesiä. Toivotaan että vihdoin alkaa tapahtua, toteavat Tuomo Piipari ja Markku Salminen.