Lämmin syksy avaa kukannuppuja

Kukannuput ovat auenneet länsirannikolla lämpimän syksyn ansiosta. Turun kasvitieteellisessä puutarhassa dahurian alppiruusu on kukassa ja valkovuokkojen kukat kehittyvät kovaa vauhtia tammenlehväpeitteen alla.

Dahurian alppiruusu on jo kukassa. Kuva: Kimmo Gustafsson / yle

Lämmin syksy on saanut aikaan yllättäviä luontoilmiöitä. Turun Ruissalossa valkovuokot ovat lähes kukassa ja Raumalla on nähty näsiän nuppuja. Ylipuutarhuri Simo Laine pitelee käsissään alppiruusun kukkaa.

- Tämä alppiruusu kukkii yleensä aikaisin keväällä, mutta nyt lämmin syksy on nopeuttanut kukintaa.

Laine löytää nopeasti myös valkovuokkojen nuppuja läheisestä mäenrinteestä. Niillä on hyvä kasvupaikka tammenlehtien alla.

- Aluksi luulin näitä sinivuokoiksi, mutta tästä juuresta näkyy, että kyseessä onkin valkovuokko. Jotkut ovat aikaisemmin nähneet valkovuokkoja muualla Ruissalossa tähän aikaan. Itse en ole aiemmin nähnyt puutarhamme alueella valkovuokkoja tähän aikaan, kertoo Laine.

Ylipuutarhuri Simo Laine esittelee kukassa olevaa alppiruusua. Kuva: Kimmo Gustafsson / yle

Jouluruusujen nuput kannattaa peitellä

Ylipuutarhuri Simo Laineen tutkimusretki jatkuu kohti jouluruusuja. Nekin ovat kehittäneet jo melkoisen määrän nuppuja. Laine on huolestunut niidenkin selviämisestä.

- Jouluruusut kannattaa peitellä kuivilla lehdillä kuten tässäkin tammenlehdet ovat kuivia. Ruotsissa näkee jouluruusuja kukassapihoissa ja hautausmailla, mutta ei sentään yleensä meillä.

Kun kova kylmyys tulee siihen, ne eivät pääse takaisin enää siihen syvään lepoon.

Simo Laine, ylipuutarhuri

Miten kasvit selviävät? Viime vuosina syksyt ovat olleet lämpimiä.

- Tämä lämpö ei mielestäni vielä ole haitallista. Jos olisi vielä leutoa ja sitten tulisi usean viikon kovempi pakkanen, se voisi olla haitallista. Kukinnat ovat lähteneet avautumaan lepotilasta. Kun kova kylmyys tulee siihen,  ne eivät pääse takaisin enää siihen syvään lepoon. Saattaa olla, että nuppuja menee ja esimerkiksi vadelmille voi aiheutua aika merkittävääkin tuhoa, pohtii Laine.