1. yle.fi
  2. Uutiset

Norsunluurannikon entisen presidentin vaimo halutaan Haagiin

Simone Gbagboa syytetään osallisuudesta kaksi vuotta sitten puhjenneisiin väkivaltaisuuksiin, joissa kuoli noin 3 000 ihmistä. Rouva Gbagbon mies on jo Haagissa odottamassa kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomiota.

Ulkomaat

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut pidätysmääräyksen Norsunluurannikon entisen presidentin Laurent Gbagbon vaimosta. Määräyksen mukaan Simone Gbagbo syyllistyi rikoksiin ihmisyyttä vastaan kaksi vuotta sitten puhjenneissa väkivaltaisuuksissa, joissa kuoli noin 3 000 ihmistä. Presidentti Gbagbo on jo Haagissa odottamassa oikeudenkäyntiä.

ICC antoi pidätysmääräyksen rouva Gbagbosta jo helmikuun lopulla, mutta se julistettiin vasta tänään. Haagin rikostuomioistuimen mukaan Gbagbo on vastuussa muun muassa murhista, raiskauksista ja muista julmista teoista sekä vainoamisesta. Pidätysmääräyksessä todetaan, että Simone Gbagbo osallistui väkivaltaisuuksien suunnitteluun ja organisointiin.

Rouva Gbagbo on tällä hetkellä pidätettynä Norsunluurannikolla, missä hän vastaa syytteisiin muun muassa kansanmurhasta ja kavalluksesta. Nimettömänä pysyttelevä hallituslähde on kertonut uutistoimisto AP:lle, että Norsunluurannikko on ilmoittanut ICC:lle, ettei se luovuta rouva Gbagboa kansainvälisen oikeuden eteen.

Väkivaltaisuudet puhkesivat Norsunluurannikolla vuoden 2010 loppupuolella, kun vaalit nykyiselle presidentille Alassane Ouattaralle hävinnyt Laurent Gbagbo kieltäytyi luopumasta vallasta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi