1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Suomen yleisin syöpä koettelee miestä

Eturauhassyöpään sairastuu Lapissa lähes sata miestä vuosittain. Vuosina 2004-2010 Lapissa on todettu noin sata eturauhassyöpätapausta vuosittain. Suomen syöpärekisterin ylläpitämän tilaston mukaan yleisin syöpä Lapissa on eturauhassyöpä.

Eturauhassyövän tähystysleikkaus. Kuva: Yle

Lapin sairaanhoitopiirin alueella eturauhassyöpään sairastui vuonna 2010 kaikkiaan 90 miestä, Suomessa lähes 5000.

Eturauhasen syöpä on maailmanlaajuisesti miesten toiseksi yleisin syöpä. Sen esiintyvyys kuitenkin vaihtelee suuresti maanosittain. Suomessa eturauhasen syöpä on väestön yleisin syöpä ja uusia tapauksia todetaan vuosittain lähes 5 000.

Vuosittain lähes kolmannes Lapin sairaanhoitopiirin kaikista miesten syöpätapauksista on eturauhassyöpää. Lapin sairaanhoitopiirin alueella eturauhassyöpään sairastui vuonna 2010 kaikkiaan 90 miestä. Vuonna 2010 eturauhassyöpään kuoli 19 miestä Lapissa.

Suomen syöpärekisterin tilaston mukaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella oli vuoden 2011 alussa yhä 2044 elossa olevaa eturauhassyöpäpotilasta. Näistä oli 1526 sellaisia joiden syöpädiagnoosista on kulunut yli viisi vuotta.

Tässäkö se oli?

Rovaniemeläinen Vesa Kuusela sairastui eturauhassyöpään kuusikymppisenä, noin 10 vuotta sitten. Epäily syövästä tuli eteen tavanomaisen lääkärissäkäynnin yhteydessä.

- Lääkärinkäynnin yhteydessä otettiin verikokeen lisäksi myös PSA-koe joka oli koholla. Sitä alettiin seuraamaan puolivuosittain. Kolmen vuoden ajan seurattiin ja sitten todettiin, että se on syöpä.

Kun syöpä todettiin, aloitettiin sen hoito hormoneilla ja sädehoidolla. Koko hoitoruljanssi kesti useita vuosia. Silloin kun syöpä todettiin ja se Vesa Kuuselalle kerrottiin, oli se aikuiselle miehellä kova paikka.

- Kyllähän se jysäytti tietysti. Varsinkin se, kun kerrottiin, että se on sen verran pahalaatuinen ja levinnyt sen verran laajalle, ettei sitä voi leikata. Kyllä siinä päätä riiputettiin pitkän aikaa.

Tilanteen teki vielä pahemmaksi, kun hoitojen aikaan Vesa Kuuselan hyvällä ystävällä todettiin myös eturauhassyöpä.

- Hänellä se tauti oli sen verran paha, että myöhemmin menehtyi. Kävin hänet saattamassa sitten hautaan ja silloin kävi mielessä, että tuossako se omakin kohtalo on.

Vesa Kuuselan taudin alkuvaiheista on nyt kuitenkin aikaa kulunut jo kymmenen vuotta eikä syöpä ole miestä enää vaivannut.

- Kymmenen vuotta on semmoinen hyvä saavutus, että tästä voisi jatkaa toiset kymmenen vuotta vielä. Sen verran neuvon kaikkia viisikymppisiä miehiä, että kun on tilaisuus käydä lääkärissä tai epäilee vähääkään, niin on syytä vaatia sitä PSA-kokeen ottamista.

Tukitoiminta tärkeää

Syöpäyhdistysten toiminta on todettu erittäin tärkeäksi. Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen Rovaniemen järjestösihteerin Anneli Selkälän mukaan tämä on todettu myös tutkimuksissa.

- Suomen syöpäyhdistyksen tekemän tutkimuksen mukaan lähipiiri, oma perhe, läheiset ystävät on kaikista tärkein tukijoukko ja tietysti oma hoitava henkilökunta. Mutta sitten tulee vertaistuki ja toisen sairastuneen kokemus ja sitä myötä se avunantaminen. Silloin löytyy helposti se yhteinen kieli kun se sairaus on omakohtainen kokemus.

Pohjois-Suomen syöpäyhdistys toimii entisten Oulun ja Lapin läänien alueella. Alueella on lähes 50 paikallisosastoa. Jäseniä on yli 8000. Rovaniemellä toimii Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen paikallisosasto. Anneli Selkälän mukaan Rovaniemellä on jäseniä lähes 700. Tukihenkilöitä on Pohjois-Suomen yhdistyksen alueella noin 150.

- Suoraan meidän tukihenkilöille on tullut noin 3000 yhteydenottoa viime vuoden aikana. Paikallisosastot järjestävät alueillaan erilaista toimintaa, retkiä, tapaamisia, kaikenlaista virkistystä oman innostuksensa mukaan.

Anneli Selkälän mukaan syöpäyhdistykset painivat muiden järjestöjen lailla taloudellisten ongelmien kanssa. Kunnat eivät nykyisin maksa tukitoiminnasta ja Raha-automaattiyhdistykseltä saatava tuki on toiminnan tarpeeseen nähden riittämätön.

- Kovasti me toivotaan uusia kannatusjäseniä, jotta me voitais jatkaa toimintaa tässä nykyisessä laajuudessa. Jonkun verran saamme myös lahjoituksia ja testamentteja, mutta ne ovat useimmiten osoitettu syöpätutkimukseen ja siihen ne myös käytetään.