"S-puolue" ja "Siwa-puolue" aktiivisina Arkadianmäellä

Kaupalla hyvät vaikutuskanavat päätöksenteon ytimeen eli eduskuntaan.

talous
Grafiikka
Yle / Uutisgrafiikka

Kaupalla on yllättävän hyvät kanavat eduskunnan suuntaan. Yle Uutisten selvityksen mukaan 35 kansanedustajaa istuu luottamustoimensa ohella joko S-ryhmän alueosuuskauppojen tai Siwa-liikkeiden taustalta löytyvän Tradekan päätöselimissä: hallintoneuvostoissa, hallituksissa tai edustajistoissa.

Tradekalla ei ole enemmistöä Siwat omistavassa Suomen Lähikauppa oy:ssä. Osuuskunta Tradeka omistaa Suomen Lähikaupasta 16,1 prosenttia.

Selvityksen mukaan 23 kansanedustajaa on jäsenenä osuuskaupan eri päätöselimissä ympäri Suomea. Nimekkäimpiä heistä ovat ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.). Molemmat kuuluvat HOK-Elannon edustajistoon.

Tradeka näkyy eduskunnassa osuuskauppaa heikommin, 12 kansanedustajan voimalla. Järeimpiä tradekalaisia ovat demarien ryhmäpuheenjohtaja Jouni Backman ja puhemies Eero Heinäluoma.

Puolueittain osuuskaupan luottamuspaikat jakautuvat laajalle ja yllättävän tasaisesti. Kokoomuksella on kuusi kansanedustajaa luottamuspaikoilla. Keskustalla, SDP:llä ja perussuomalaisilla on viisi, vasemmistoliitolla kaksi paikkaa.

Tradeka vasemmiston temmellyskenttä

Tradeka taas on selkeästi demarien temmellyskenttä kymmenellä kansanedustajalla päätöselimissä. Vasemmistoliitolla on kaksi paikkaa, muilla ei yhtään.

Kaiken lisäksi eduskunnassa istuu parikymmentä kansanedustajaa, jotka ovat luopuneet luottamuspaikastaan alueosuuskaupassa tai Tradekassa. Järeimpiä heistä ovat ministerit Krista Kiuru (sd.), Merja Kyllönen (vas.) ja Jukka Gustafsson (sd.).

Kilpailulain muutos hallitukseen

Mutta hyötyykö osuuskauppa vahvasta näkyvyydestään eduskunnassa? Tulikoe on edessä lähivikkoina, kun osuuskaupan pataluhaksi haukkuma kilpailulain muutos tulee hallituksen päätettäväksi.

Paavo Arhinmäen näkemykset tuskin miellyttävät S-ryhmän pomoja.

- Olen osuuskaupan näkemyksen kanssa täysin päin vastaista mieltä. K-ryhmän ja S-ryhmän ylivaltaa suomalaisilla elintarvikemarkkinoilla pitää purkaa, Arhinmäki lataa Yle Uutisille.