Koe uusi yle.fi

Ekoenergian alkuperä askarruttaa - valvonta ei ulotu sähköyhtiöihin

Suomen luonnonsuojeluliitto väittää, että suomalaisten sähköyhtiöiden vihreän sähkön myyntiä ei valvota riittävästi. Sertifikaattia sähkön alkuperästä ei toistaiseksi vaadita. Yritysten mukaan uusiutuviin lähteisiin perustuvaa sähköä ei edes haluta ostaa niin paljon kuin sitä olisi tarjolla.

luonto
Tuulivoimala Simossa.
Yle

Jos tuulivoimalassa tuotetaan vuodessa kaksi gigawattituntia tuulisähköä, voimalan omistavan sähköyhtiön ei pitäisi myydä kuin kaksi gigawattituntia tuulisähköä. Näin ei kuitenkaan tarvitse toimia.

Pakollisia alkuperätodistuksia ei vaadita, jotka todistaisivat mistä energia on peräisin. Yhtiö voi siis myydä ekoenergiana vaikka moninkertaisen määrän energiaa kuin on todellisuudessa tuottanut. Uusiutuvan energian myyntiä ei kontrolloida Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä riittävästi.

- Voidaan myydä sähköä käytännössä kahteen kertaan nykyisessä tilanteessa, kun meillä ei ole lakia voimassa. Eli esimerkiksi tuulivoimalan omistaja pystyy myymään useampaan kertaan tuottamansa tuulivoiman vihreän arvon. Se olisi aika helppoa nykyisellä lainsäädännöllä, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ekoenergiavastaava Riku Eskelinen.

Ekosähköä kosolti kaupan

Yle Uutisten tavoittamat yksittäiset sähköyhtiöt eivät tunnista huolta siitä, että vihreää sähköä kaupattaisiin yli rahkeiden. Yritykset kertovat tarjoavansa tuuli-, vesi- tai biolähteisiin perustuvaa sähköä kosolti enemmän kuin heidän asiakkaansa lopulta haluavat ostaa.

Vihreän sähkön markkinaosuus on Yle Uutisten tavoittamilla sähköyhtiöillä muutama prosentti.

Tuulivoimalan omistaja pystyy myymään useampaan kertaan tuottamansa tuulivoiman vihreän arvon.

Riku Eskelinen

- Löytyy aika vähän asiakkaita, jotka ostavat vihreää sähköä sen takia, että ajattelevat ympäristön pelastuvan niin. Ihmiset pitävät sitä hyvänä, mutta jos he saavat sähköä jostain halvemmalla, he siirtyvät ostamaan sitä, liiketoimintajohtaja Marketta Kiilo Suur-Savon Sähköstä toteaa.

Suomen luonnosuojeluliiton vapaaehtoinen Ekoenergia-merkki on sertifikaatti, jossa kolmas osapuoli tarkistaa energian alkuperäväitteitä. Sertifikaattia varten tutkitaan sitä, paljonko yhtiö on ostanut tai tuottanut uusiutuvasti tuotettua sähköä, ja sen myynnin määrää.

Ekoenergia-merkittyä sähköä myy 12 suomalaista sähköyhtiötä (siirryt toiseen palveluun), mutta vihreän sähkön tuotteita on yli 20:llä yrityksellä.

Alkuperämerkintä pakolliseksi lain myötä

Laki sähkön alkuperän varmentamisesta on tulossa eduskunnan käsittelyyn ensi vuonna ja tullee voimaan vuoden 2014 alussa. Työ- ja elinkeinoministeriön lakia valmistelleen virkamiehen mukaan laki on syytä saada, jotta vihreänä myydyllä energialla ei olisikaan mitään tekemistä vihreyden kanssa.

Alkuperämerkintä tullee lakimuutoksen myötä pakolliseksi kaikille yhtiöille, jotka väittävät myyvänsä uusiutuvaa eli esimerkiksi tuuli- tai vesivoimalla tuotettua sähköä.

Vasta tällöin kuluttaja saa varmasti tietää, onko ostettu sähkö todella sitä mitä väitetään.

Löytyy aika vähän asiakkaita, jotka ostavat vihreää sähköä sen takia, että ajattelevat ympäristön pelastuvan niin.

Marketta Kiilo

Osa sähköyhtiöistä kertoo välttäneensä toistaiseksi luonnonsuojelijoiden sertifikaattia, koska siitä aiheutuu lisäkustannuksia, ja koska yhtiöt sanovat luottavansa riittävästi sähkönsä alkuperään.

Vaasan sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna toivottaa lain tervetulleeksi, muttei ole sen tarpeellisuudesta aivan varma.

- Se on ylimääräistä byrokratiaa. Enemmän huolta pitäisi olla siitä, että ekosähkölle olisi aidosti kysyntää. Sillä ei saa yhtään parempaa tuottoa kuin tavallisella sähköllä, Linna sanoo.

Moni yhtiö vaatii lakiluonnoksen kommenteissaan, että sertifiointi pitää laajentaa kattamaan kaikkea sähkönmyyntiä, jotta kustannukset saadaan jaettua. Myös Energiateollisuus on vaatinut, että varmentaminen alkuperätakuilla on laajennettava koskemaan kaikkea sähköntuotantoa.