Tampere ja Turku palkkaavat yhteisen ratikkasuunnittelijan

Kaupunkiraitiotien suunnittelu pääsee pian vauhtiin Tampereella ja Turussa. Yleissuunnittelun konsultti valitaan joulukuussa ja suunnittelutyö alkaa vuoden alussa.

Kaupunkiratikka kulkemassa pitkin Sammonkatua. Kuva: Ramboll

Tampereen kaupunkiraitiotien tarkempi suunnittelu alkaa ensi vuoden alussa. Joulukuun aikana on tarkoitus valita konsultti vastaamaan sekä Tampereen että Turun raitiotien yleissuunnitelmasta.

Kaupunkien yhteisen konsultin käytöllä pyritään siihen, että yhteistyön hyödyt saadaan kartoitettua mahdollisimman hyvin.

Syksyn aikana on käyty neuvotteluja kahden konsulttiryhmän kanssa. Nyt odotetaan lopullisia tarjouksia. Tarjoajilta on edellytetty myös osallistumisen ja vuorovaikutuksen suunnittelua.

Kaupunkiraitiotien yleissuunnittelun yhteydessä tutkitaan myös erityisesti pysäkkejä ympäröivien alueiden maankäyttöä.

Tampereen modernin kaupunkiraitiotien ensimmäisen vaiheen yleissuunnitelma Lentävänniemen ja Hervannan välille hyväksyttiin vuosi sitten jatkotyön pohjaksi.

Selvitys myös toteutuksesta ja rahoituksesta

Ensi vuoden aikana käynnistyy myös selvitys raitiotiejärjestelmän toteuttamis- ja rahoitusmallista. Selvitys tehdään yleissuunnitelmasta erillisenä yhdessä Turun kaupungin kanssa.

Toteuttamis- ja rahoitusmalliselvityksen tulokset valmistuvat viimeistään samanaikaisesti yleissuunnitelman kanssa.

Tavoiteaikataulun mukaan yleissuunnitelma valmistuu Tampereen osalta keväällä 2014. Yleissuunnitelman perusteella voidaan tehdä päätös kaupunkiraitiotien ensimmäisen linjan rakentamisesta.

Kaupunkiraitiotien suunnittelutilannetta esitellään Tampereen kaupunginhallitukselle maanantain 26. marraskuuta 2012 kokouksessa.