1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ydinjätevarasto

Väitös: Ydinjätteen loppusijoituksen kustannukset kuriin matematiikalla

Monimutkaiset matemaattiset mallit ja algoritmit säästävät puhdasta rahaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Diplomi-insinööri Timo Rannan väitöskirja loppusijoituksen matemaattisesta optimoinnista tarkastetaan perjantaina.

Posivan ydinjätteen loppusijoituspaikan demonstraatiotunneli Olkiluodossa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen kustannustehokkuuteen voidaan vaikuttaa matemaattisin laskentamenetelmin, väittää diplomi-insinööri Timo Ranta. Hän kehitti väitöstyössään käytettyjen polttoainenippujen valintaan mm. tehokkaita algoritmejä ja malleja, joilla loppusijoituksen kustannuksia voidaan minimoida.

Väitöstutkimuksessaan Ranta on tutkinut eri tekijöiden vaikutuksia loppusijoituksen kustannuksiin Posivan Olkiluodon loppusijoitustunnelissa. Tulokset muun muassa osoittavat, että loppusijoituksen aikataululla ja volyymillä on merkittävä vaikutus kustannuksiin.

Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota mm. loppusijoituskapselien lämpötiloihin loppusijoitusluolastossa. Polttoainenippujen valinnoilla kapselien lämpötilat voidaan minimoida ja laskea mm. kuinka lähelle toisiaan kapselit voidaan tunnelissa toisistaan sijoittaa.

Muuttujia on valtavasti, sillä Posiva aikoo loppusijoittaa kaikkiaan 2800 käytettyä ydinpolttoainetta sisältävää kapselia Olkiluodon peruskallioon seuraavan sadan vuoden aikana. Jokaisessa kapselissa on useita polttoainenippuja, joita on säilytetty vuosia käytetyn ydinpolttoaineiden välivarastoissa. Niiden oikea-aikainen valinta on keskeistä loppusijoituksen kannalta.

Loppusijoitus on tarkoitus aloittaa vuonna 2020.