EK: Kolmen päivän koulutusoikeus on loppuunkäsitelty

Yle Radio 1:n Ykkösaamun vieraina olleiden EK:n ja Teknologiateollisuuden johtajien mukaan työehtosopimukset ovat avainasemassa, kun Suomen kilpailukykyä yritetään kohentaa.

Kotimaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ei enää neuvottele kolmen päivän koulutusoikeudesta, painottaa EK:n lainsäädännöstä ja työelämästä vastaava johtaja Jukka Ahtela Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyn näkemys on, että koulutusvapaa-asia on kesken ja siitä on sovittava seuraavaksi.

- Osaamisen kehittäminen on hyvällä tolalla Suomessa, sanoo Ahtela. Hänen mukaansa näkemysero on siinä, onko massiivinen lakipaketti paras ratkaisu asiaan. EK:n mielestä näin ei ole.

- Asia on loppuunkäsitelty EK:n kannalta, Ahtela sanoo.

Hänen mukaansa työpaikoilla on nyt keskeistä se, että työpaikka pysyy myös tulevaisuudessa, ei niinkään se, että siellä pääsisi kouluttautumaan.

Yritysten etujen ajajat puuttuisivat työehtosopimuksiin

Ykkösaamun haastattelussa teknologiateollisuuden yritysten etujärjestön johtaja Eeva-Liisa Inkeroinen muistuttaa, ettei Suomessa ole kurottu umpeen kuilua, joka syntyi 2008 taantumassa.

- Tarvitsemme nykyistä parempaa kriisitietoisuutta. Tuottavuus on pysähtynyt, mutta palkat ovat kuitenkin nousseet, ennusmerkit ovat huonot, hän kuvailee.

Inkeroisen mukaan ratkaisu on työehtosopimuksien uudistamisessa: paikallista sopimista on Teknologiateollisuuden mukaan lisättävä.

Ahtela arvioi, että hitaan kasvun aikaa eletään 5 - 10 vuotta.

- Yksi työmarkkinaratkaisu ei riitä, esimerkiksi työehtosopimukset ovat avainasemassa, yritysten liikkumavaraa on lisättävä, vaatii myös Ahtela.

Inkeroisen mukaan hallitukselta on saatava kiireesti viesti, että Suomi on yrityksille hyvä paikka tulevaisuudessakin. EK:lla on tähän tuttu vastaus: Yritysverotus on saatava tuntuvasti nykyistä alemmas.