Tavaranvaihtopäivässä liikkuu tavara, ei raha

Euroopan jätteen vähentämisen viikko on hellinyt kansalaisia muun muassa lukuisilla tavaranvaihtopäivillä. Vie mennessäs, tuo tullessas -sanonta pätee myös kierrätykseen.

hyödykkeet
Harri Helin katselee tavaranvaihtopäivään tulleita leluja
Tiina Kokko / Yle

Tavaranvaihtopäivää organisoiva Harri Helin pisti kesällä merkille, että Tampereella Tallipihan tavaranvaihtopäivässä tavara liikkui kiitettäväksi. Se sai lampun syttymään, kun Tampereelle mietittiin Euroopan jätteen vähentämisen viikon ohjelmaa.

Helin ajatteli, että tavaranvaihtopäivillä olisi jälleen kysyntää, niinpä Ympäristötietokeskus Moreenia tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden tavaranvaihtoon.

- Olen edellisessä elämässäni ollut Suomen Luonnonsuojeluliitolla aluepäällikkönä Tampereella ja järjestänyt 1980-luvun puolivälissä tavaranvaihtopäiviä Tammelantorilla, Laukontorilla ja koulun pihalla. Sitten tulivat kunnalliset kierrätyskeskukset ja tavaranvaihtopäivien perinne tavallaan hiipui.

- Mutta tämä Tallipihan kesäinen kokemus rohkaisee; jos näille on tarvetta, järjestetään sitten, Helin sanoo.

Tavaraa lastenvaatteista luistimiin

Koska tilat Moreeniassa ovat pienet, vaihto koskee tavaroita, jotka mahtuvat kassiin tai kainaloon. Eri "osastoja" eli pöytiä on luvassa erilaisille tavaroille.

- Ajattelimme, että lastenvaatteita voisi olla jossain nurkassa. Myös urheiluvälineitä kertyy, kun lapset kasvavat ja itsekin saattaa kyllästyä johonkin harrastukseen, Helin antaa muutaman esimerkin.

Harri Helinin muistuttaa, että tavara on järkevämpää laittaa kiertoon kuin viedä kaatopaikalle. Helin kannustaakin ihmisiä pitämään omia tavaranvaihtopäiviä vaikkapa taloyhtiöissä.