1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Call Girl on lähellä poliittista trilleriä

Eletään vuotta 1976. Ruotsista on tullut maailman mallimaa, jossa kukoistaa myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Iris ja Sonja ovat 14 vuotiaat serkukset, jotka elävät tämän onnelan reuna-alueilla.

kulttuuri
Tähtiä.

Molemmat tytöt on otettu yhteiskunnan huostaan ja sijoitettu samaan nuorisokotiin. Tytöt eivät viihdy laitoksessa, ja lähtevät sieltä aina iltaisin kaupungille juhlimaan. Eräällä reissulla he törmäävät bordellia pitävään Dagmariin. Dagmar ottaa tytöt siipiensä suojaan antaen heille niin vaatteita, alkoholia kuin rahaa. Mikään ei ole kuitenkaan ilmaista ja pian tytöt joutuvat harrastamaan seksiä Dagmarin heille osoittamien miesten kanssa, joista monet ovat lehdistä ja televisiosta tuttuja poliitikkoja.

_Call Girl _perustuu tosielämän ruotsalaiseen ilotyttö-skandaaliin, jossa ryvettyi myös maan silloinen pääministeri Olof Palme. Elokuva antaa ymmärtää myös Palmen itsensä käyttäneen tuolloin hyväksi alaikäisiä tyttöjä. Jotta tekijät eivät joutuisi asiasta edesvastuuseen, on elokuvan pääministeri jätetty nimettömäksi. Tästä huolimatta elokuvan ympärillä on Ruotsissa leijunut skandaalinkäryinen ilmapiiri. Palmen perikunta on uhannut haastaa elokuvan tekijät oikeuteen. Nämä ovat puolestaan kieltäneet kaiken ja vedonneet elokuvan fiktiiviseen luonteeseen.

Lajityypiltään Call Girl on kenties lähinnä poliittista trilleriä. Vallankäyttöä ja vallankäyttäjien moraalia enemmän elokuva kuitenkin paneutuu yhteiskunnan laitamille ajautuneiden Sonjan ja Iriksen kohtaloihin. Elokuva vilisee henkilöitä, isompia ja pienempiä puherooleja on useita kymmeniä. Tähän ihmismassaan on helppo hukkua, tai ainakin minulla oli vaikea pysyä välillä perässä siitä, kuka on kuka ja mikä kunkin painoarvo kokonaisuudessa on.

Yhdessä elokuvan keskeisimmistä rooleista, bordellinpitäjä Dagmarina, nähdään ruotsalainen näyttelijäikoni Pernilla August. August tekee tässä varmasti yhden elämänsä rooleista, halliten läsnäolollaan koko elokuvaa. Iristä ja Sonjaa esittävät nuoret näyttelijänalut selviävät hekin kunnialla vaativista rooleistaan. Heistä tekee mieli nostaa esiin sen pienemmän roolin tekevä Josefin Asplund, joka on kohtauksissaan todella läsnä.

Realistisella otteella toteutettu, ajankuvan hienosti tavoittava _Call Girl _on mainio kumppani parin viikkoa sitten ensi-iltansa saaneelle Palme-dokumentille, jossa tähän skandaaliin myös lyhyesti viitattiin.

Lue seuraavaksi