Imaginaerum on mannaa Nightwish-faneille

Odotetun Nightwish-elokuvan Imagenariumin ohjaaja Stobe Harju on tunnettu paitsi musiikkivideoiden tekijänä niin myös konsolipeli Alan Waken juonianimaatioiden ohjaajana. Näistä lähtökohdista ajatellen ei ole ihme, että Imagenarium tarjoaa enemmän silmäkarkkia kuin tarinankerronnan juhlaa.

kulttuuri
Tähtiä.

Imaginaerumkertoo vanhasta, dementiaa sairastavasta muusikosta. Elokuvan alussa mies joutuu sairaalaan, jossa tajuttomana maatessaan tekee päänsisäisen matkan nuoruuteensa. Unikuvissaan mies käy läpi paitsi nuoruutensa kokemuksia niin myös suhdettaan hänestä vieraantuneeseen tyttäreen. Unten maailmoissa uudemmat ja vanhemmat muistikuvat sekoittuvat painajaismaisen fantasian ja musiikin maailmoihin.

Imaginaerum ei missään tapauksessa ole varsinainen juonielokuva. Pikemminkin se on jonkinlainen pitkän musiikkivideon ja juonielokuvan sekoitus. Yhtään kokonaista Nightwish-biisiä elokuvassa ei esimerkiksi kuulla, vaikka musiikki on olennainen osa kokonaisuutta. Näyttelijät eivät pääse luomaan kovin syvällisiä henkilöitä, vaan he ovat lähinnä osa hienosti soljuvaa kuvamattoa.

Nightwishin jäsenistä eniten kangasaikaa saa Tuomas Holopainen. Ei hänelläkään varsinaista roolia ole, mutta Holopainen vilahtaa kankaalla useampaan otteeseen kuin muut yhtyeen jäsenet. Näissä kohtauksissa Holopainen esittää hourailevan muusikon nuorempaa minää. Sen suurempia omaelämäkerrallisia paljastuksia näihin kohtauksiin lienee kuitenkaan turha liittää.

Tämän episodimaisen elokuvan tunnelmat ovat yhtyeen musiikkiin soveliaan painajaismaisia. Minkäänlaista pyrkimystä realistiseen ilmaisuun elokuvassa ei ole, vaan kaikki tapahtuu selkeästi studiossa. Tämä ratkaisu tukee hyvin elokuvan unen- tai taianomaisia tunnelmia ja kuvia, joissa tekijöiden vaikutteet, kuten Neil Gaiman, Tim Burton ja David Lynch saavat selvästi olla myös läsnä

Tarinaltaan valjuksi jäävä, mutta kuviltaan paikoitelleen todella komea Imaginaerum on varmasti mannaa yhtyeen faneille, mutta muun katselijakunnan kerääminen teattereihin saattaa osoittautua vaikeaksi.