Näin saat takaisin ylimääräisen tv-maksun

Tv-maksu päättyy vuoden lopussa, kun voimaan astuu Yle-vero. Ylimääräinen tv-maksu palautetaan asiakkaille toukokuuhun 2013 mennessä. Palautusta saa yli 200 000 asiakasta.

kulttuuri
Havainnollinen esitys maksetun tv-maksun palauttamisesta.
Stina Tuominen / Yle

Tv-maksu jää vuodenvaihteessa historiaan ja tilalle tulee Yle-vero. Tv-maksuja kuitenkin postitetaan yhä loppuvuodeksi.

- Viimeiset laskut ovat hyvin pieniä. Kyllä se ihan normaalisti pitää maksaa, painottaa johtaja Anssi Laakso Viestintävirastosta.

Osa tv-maksuasiakkaista on maksanut laskunsa isommissa erissä, osittain ensi vuodelle saakka. Maksun saa takaisin automaattisesti, jos sen on maksanut suoraveloituksella. Laskulla maksaneet asiakkaat saavat postissa kirjeen, jossa tiedustellaan tilinumeroa.

- Suoraveloituksella maksaneille asiakkaille palautamme maksun automaattisesti, koska tiedämme heidän tilinumeronsa. Ja viime maanantaina lähti ensimmäiset kirjeet asiakkaille, jotka eivät ole suoraveloituksessa, kertoo Anssi Laakso.

Maksun palautusta yli 200 000 asiakkaalle

Tilinumeroiden kyselyssä ja maksujen palautuksessa on iso työ. Laskuasiakkaat saavat maksunsa takaisin, kun ovat palauttaneet tilitietonsa Viestintävirastoon kyselykirjeen vastauskuoressa.

Viestintäviraston pitää palauttaa tv-maksuja kaikkiaan 220 000 asiakkaalle. Jo 47 000 asiakkaalle on maksettu, loput hoituvat toukokuun loppuun mennessä.

- Suurin osa summista on hyvin pieniä. Kyseessä on maksimissaan puolen vuoden maksu, noin 130 euroa voi tulla palautuksena, kertoo johtaja Anssi Laakso Viestintävirastosta.

Yle-vero määräytyy tulojen mukaan

Vuoden vaihteessa astuu voimaan Yle-vero, jolla rahoitetaan Yleisradion toiminta. Vero riippuu tuloista.

Se ei koske alaikäisiä eikä niitä, joiden tulot alittavat noin 7 400 euroa vuodessa. Esimerkiksi 40 000 euroa vuodessa tienaavan Yle-vero on vuodessa 140 euroa.

Suurimmalla osalla vero on pienempi kuin tv-maksu, mutta esimerkiksi kahden keskituloisen aikuisen taloudessa vero on tv-maksua suurempi.

Yritysten maksettavaksi Yle-veroa tulee tuloksesta riippuen.

Maksutarkastajilta loppuvat työt

Tv-maksutarkastus jatkuu vielä normaalisti, mutta loppuu vuoden lopussa. Viestintävirastossa käytiin keväällä yt-neuvottelut, jotka koskivat 40 päätoimista henkilöä ja 61 sivutoimista maksutarkastajaa.

- Maksutarkastajathan ovat olleet osa-aikaisia ja heidän työsuhteensa nyt päättyy, kertoo johtaja Anssi Laakso Viestintävirastosta.

Myös Viestintäviraston tv-maksuhallinnon toiminta päättyy.

- Kyllä, minultakin loppuvat nyt nämä työt, sanoo Laakso.