Pinkkejä ja limenvärisiä alpakoita

Onko olemassa limenvärisiä alpakoita? Entä pinkkejä? Ei tietenkään, mutta alpakanvillasta tehtyä lankaa voi värjätä vaikkapa limenväriseksi tai pinkiksi. Alpakanvilla on kevyttä ja lämmintä sekä allergiaystävällistä materiaalia.

Alpakka
Anneli Rajamäki Alpakka
Lapualainen Anneli Rajamäki valmistaa alpakanvillasta värikkäitä ja lämpöisiä vaatteita.Yle Pohjanmaa

Anneli Rajamäki kasvattaa Lapualla alpakoita. Sympaattinen perulaisvuoristossa luontaisesti elävä kamelinsukuinen alpakka sopii Suomessa terapiaeläimeksi ja lemmikiksi. Anneli Rajamäki hyödyntää alpakoita villantuottajana. Alpakan villasta tehtyä lankaa voidaan värjätä monen väriseksi. Rajamäki värjää alpakanvillalankoja luonnonväreillä.

- Niitä voi värjätä samoilla kasvisväreillä kuin lampaanvillaakin, Anneli Rajamäki kertoo.

Värejä löytyy 22 erilaista, muun muassa lupiini, pujo, sipulinkuori antavat värisävyjä villoihin.

Kuusi kertaa lampaanvillaa lämpöisempi

Alpakanvillasta tehty vaate on jopa kuusi kertaa lämpimämpi kuin lampaanvillasta tehty. Alpakka sopii siis vilukissoille. Alpakanvilla käy vaatemateriaalina mainiosti myös allergikoille.

- Siinä ei ole lampaan lanoliinia eikä rasvaa eikä hikeä.

Alpakanvilla on kuumalla sopivan viileä ja kylmällä ilmalla lämmittävä. Alpakanvillan kuitu on erilainen kuin lampaanvillan.

Alpakanvilla sopii villa-allergikoille, koska siinä ei ole lampaanvillan rasvaa.

Anneli Rajamäki, alpakan kasvattaja.

- Tämä on tällainen kevyt kuitu, vaatteiden ei tarvitse olla niin paksuja, kun ne ovat muutenkin niin lämpimiä, Anneli Rajamäki kehuu hiostamatonta alpakanvillaa.

Alpakanvilla taittuu moneksi

Alpakasta voidaan tehdä lähes mitä vain villavaatetta. Villasta voi tehdä lämpöisiä sukkia, unisukkia, villahuiveja ja vaikkapa pehmeitä vauvanvaatteita.

- Huovutuksessa se ei ole kauhean hyvä, siitä joutuu tekemään enemmän sitten työtä.

Anneli Rajamäki keritsee villat alpakoistaan käsin. Hän puhdistaa villan ulkona ritilän päällä käsityönä. Karstaamisen ja rukilla kehräämisen jälkeen villa on valmis värjättäväksi.