Kaupunkisota alkaa Lahdessa

Urbaaneihin olosuhteisiin erikoistuvat sotilaat harjoittelevat tällä viikolla Lahdessa ja Hollolassa. Teollisuusalueilla sijaitsevilla taistelutantereilla opetellaan nopean kaupunkisodan niksejä.

Lahti
Alokkaita ampumisharjoituksissa.
YLE

Puolustusvoimien sotaharjoitus näkyy tällä viikolla Lahden ja Hollolan liikenteessä. Santahaminasta saapuu maanantaina noin 500 Kaartin jääkäriä kouluttajineen harjoittelemaan kaupunkisotaa.

- Tämä on hyvää harjoitusta jo pelkästään moottorimarssin ja ryhmittymisen kannalta, kun siirrytään Uudenmaan ulkopuolelle, sanoo harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Jukka Jokinen Uudenmaan Jääkäripataljoonasta.

Joukot ryhmittyvät muun muassa Ali-Juhakkalan, jalkarannan ja Radiomäen alueille. Harjoituspaikat sijaitsevat eri teollisuusalueilla - joukkoja liikutellaan panssariajoneuvoilla sekä kuorma-autoilla.

- Teollisuusalueilla on sopivia rakennuksia harjoituksia varten. Lisäksi näillä alueilla toimimalla aiheutamme alueen asukkaille vähiten häiriöitä.

Sotatantereina toimivat muun muassa Vipusenkadun, Lotilan ja Salpakankaan teollisuusalueet. Lisäksi keskiviikkona koulutusta on Lahden varuskunnassa.

Lahti ja Hollola tarjoavat Jokisen mukaan jääkäreille hyvät olosuhteet nopean kaupunkisodan harjoitteluun.

- Sinänsä harjoittelu on täysin samanlaista, kuin jos se tapahtuisi Helsingissä. Varusmiehiille ja kouluttuajille tekee kuitenkin hyvää päästä uusiin maisemiin, se tuo aina jotain uutta mukanaan, toteaa everstiluutnantti Jukka Jokinen.

Kaartin Jääkärirykmentti viihtyy Lahdessa ja Hollolassa perjantaihin asti, jolloin telttaleirit puretaan ja paluumarssi Helsinkiin alkaa.