1. yle.fi
  2. Uutiset

Antiikkitakan korjaustaito harvoissa käsissä

Viime vuosisadalla valmistetun kaakelitakan korjaus on tarkkaa työtä. Savukanavat on hiottava sileiksi ja kuppikaakelit sovitettava tiiviisti yhteen. Tätä työtä ei enää joka muurari hallitse. Parhaiten ammattitaito siirtyy sukupolvelta toiselle.

ilmiöt
Kuvassa rakenteilla oleva vihreä kaakelitakka
Ritva Karhula / Yle Keski-Pohjanmaa

Mikko Nylander hioo tarkasti myrkynvihreän kaakelin syrjää kokkolalaisessa omakotitalossa. 1920-luvulla rakennetun puutalon omistajat ovat halunneet korjauttaa vanhan vihreän antiikkitakkansa, koska se on lähinnä savuttanut, eikä niinkään lämmittänyt.

Olohuoneessa on käynyt monta muuraria katsomassa takkaa, josko korjausurakka kiinnostaisi. Vaan ei ole kiinnostanut. Rakkolanjoen 1930-luvulla valmistava kaakelitakka on tehty rautalangoilla ja metallisinkilöillä ripustettavista kuppikaakeleista ja se on nykymuurarille ongelma.

Takkansa kuntoon haluava perhe etsi osaavaa muuraria monesta paikasta, mutta kotiseudulta Keski-Pohjanmaalta sellaista ei löytynyt. Vihdoin Hattulan Kaakelitehtaan kautta löytyi Laitilasta Toholammille muuttanut muurari, Mikko Nylander.

Muuraustaitoa ylläpidetään Eteläisessä Suomessa, jossa vanhoja takkoja yhä on. Takkansa kuntoon haluavaa perhettä potkaisi onni, koska nuori mies muutti Etelä-Suomesta pohjoisemmaksi.

Mikko Nylander on saanut oppinsa isältään. Hän on tähän mennessä muurannut nelisenkymmentä takkaa, mistä kokemusta on karttunut reilusti.

Rakkolanjoen takka 1930-luvulta

Mikko Nylander näkee työkohteestaan heti, että se on vanhaa perua. 1930-luvusta kertovat myrkynvihreä väri ja tuttu tuon ajan muoto.

Puretun takan kaakeleita tarkasteltaessa työkohteen ikä selviää lopullisesti. Vihreä kiiltävä kaakeli näyttää nurin päin käännettäessä laakealta kupilta reunoineen kaikkineen. Kaakelin selässä lukee vielä valmistajatehdas, Rakkolanjoki. Teksti kertoo, että valmistaja on ollut vuoteen 1930 asti toiminut kaakelitehdas, joka sodassa jäi rajan taa Venäjälle.

Nykyaikainen varaava takka on tiilisydäminen. Kaakelit laitetaan pintaan vain pinnoitteeksi. Vanha kuppikaakeli taas täytetään tiilillä ja laastilla, jolloin kaakeli itse on osa koko lämmitysjärjestelmää.

Työkaluja poikineen

Mikko Nylanderilla on mukanaan iso arsenaali työkaluja ja työkoneita. Hiomakonetta tarvitaan kaakelien reunojen tarkkaan tasoittamiseen.

Myös takan sisustan tiiliä tasoitetaan. Tasoitus on tärkeää nimen omaan takan poskikanavissa.

Vanhat kaakeliuunit ovat jokainen erilaisia. Joka työmaa on erilainen ja työ pysyy mielenkiintoisena pitkään

Mikko Nylander, takkamuurari

- Savua varten takan sisällä on kummallakin puolella poskikanavat. Niissä savu kulkee, ja niiden kautta lämpö siirtyy tiiliin ja uunin massaan. Ne harjataan muurauksen jälkeen märällä harjalla, jotta ne tulevat sileiksi. Silloin savu ja palokaasut kulkevat kanavassa niin, ettei savu pyörteile ja haittaa uunin vetoa.

Ammattimiehen tavaroiden joukossa on myös sinkitystä pellistä tehtyjä peltisinkilöitä. Niitä käytetään kaakeleiden sitomiseen toisiinsa kiinni. Ne pitävät sormillaan kaakeleita paikallaan.

Vanhan voi korjata

Mikko Nylanderin korjaama takka on vanha, varaava takka. Se voidaan korjata nimen omaan siksi, että se on niin vanha. Kaakelit on muurattu toisiinsa savilaastilla. Savilaastin voi kastella ja takan purkaa, jos takka ei enää toimi toivotusti. Uudenaikaisen takan kiinnitysaineena on sementti, mitä taas ei voi liuottamalla poistaa.

Mikko Nylanderin kokemuksen mukaan takan voi käyttää loppuun. Kaakeliuuneilla on tietty käyttöikä.

- Jossain vaiheessa, kun se koko ajan kuumenee ja jäähtyy, tiilet alkavat rapautua ja laasti tiilien saumoista samoin. Tiilet saattavat jopa pudota ja tukkia savukanavia.

Miksi nuori mies halusi ottaa oppia isältään ja ryhtyä takkamuurariksi?

- Työ on mielenkiintoista. Vanhat kaakeliuunit ovat jokainen erilaisia. Joka työmaa on erilainen ja työ pysyy mielenkiintoisena pitkään, pohtii Nylander.

Lähteenä on Mikko Nylanderin haastattelun lisäksi käytetty Hattulan Kaakelitehdas Oy:n kokoamaa tietoa.

Lue seuraavaksi