Suomalaisen Työn Liitto liputtaa yhteiskunnallisten yritysten puolesta

Suomalaisen Työn Liiton vetämällä valtakunnallisella kiertueella levitetään yhteiskunnallisen yritystoiminnan ilosanomaa. Tilaisuuksissa tehdään tunnetuksi toimintaa, jonka perimmäisenä tavoitteena on yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen. Yritys voi saada elantonsa esimerkiksi vammaisten virkistyspalveluista. Esittelytilaisuuksia on järjestetty tähän mennessä Helsingissä, Oulussa ja Joensuussa.

Kotimaa
Hyväntekijä Osuuskunnan toimitusjohtaja Riitta Nyberg
Janne Ahjopalo / Yle

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt vajaan vuoden aikana Yhteiskunnallinen yritys -tunnuksen 27 yritykselle.

Yksi merkin saaneista on Joensuussa toimiva Suomalainen Hyväntekijä Osuuskunta. Perjantaina osuuskunnan varastolla valmistauduttiin Kuopio-hallissa viikonloppuna pidettäville Savolaisille suurmarkkinoille. Mukaan pakattiin esimerkiksi Nicaraguassa tehtyjä laukkuja.

Hyväntekijän verkkokaupassa myydään suomalaisia työpajatuotteita ja eettisesti valmistettuja maailmankaupan tuotteita. Tarjolla on esimerkiksi myös ekologisia pesuaineita.

Toimitusjohtaja Riitta Nyberg, sanoo, että Yhteiskunnallinen yritys -merkki on osuuskunnalle merkityksellinen tunnustus.

- Merkki tuli meille siitä, että meidän säännöissä lukee, että 60 prosenttia voitosta jaetaan yhteiskunnalliseen hyvään. Pääosin sillä kehitetään vaikeasti työllistyvien ihmisten työllistymistä Suomessa. Kyllä se on sellainen symbolinen merkki siitä, että taustalla on vähän muitakin arvoja kuin tehotalous.

Vuoristoradalla suojellaan lapsia

Joensuussa perjantaina järjestettyyn tilaisuuteen osallistui noin 40 henkilöä. Tapahtumassa kerrottiin toiminnan periaatteista. Paikalla oli myös Yhteiskunnallinen yritys -tunnuksen saaneita yrityksiä.

Kyllä se on sellainen symbolinen merkki siitä, että taustalla on vähän muitakin arvoja kuin tehotalous.

Riitta Nyberg

Tunnuksen alla toimivan yrityksen syvimpään olemukseen pitää kuulua yhteiskunnallisen hyvän tuottaminen. Kriteerin täyttää esimerkiksi pieni yritys, joka tarjoaa vammaisille ja heidän omaisilleen virkistyspalveluja. Merkin voi saada myös työllistämällä haja-asutusalueiden työttömiä käsityöläisiä.

Kehityspäällikkö Saila Tykkyläinen Suomalaisen Työn Liitosta kertoo, että toisesta ääripäästä löytyy huvipuisto Linnanmäkeä pyörittävä Lasten Päivän Säätiö, jonka miljoonavoitot jaetaan lastensuojelutyölle.

Yrityksen pitää siis olla kannattava. Suurin osa voitosta on kuitenkin käytettävä yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen.

- No kyllä se ydin on siinä, että liiketoiminta on sitä, millä näitä tiettyjä yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia ratkotaan.

- Kaikki ne kriteerit, mitkä tulevat tämän päälle ovat niitä, jotka varmistavat ja kasvattavat meidän kuluttajien ja asiakkaiden uskoa siihen, että yrityksen toiminta kokonaisuudessaan tukee yhteiskunnallisten ongelmien ratkomista.