1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hämeenlinna on postikorttien kaupunki

Postikortit kuvaavat yli sadan vuoden ajalta miten empiretalojen puukaupungista tuli betoni-Hämeenlinna. Aulanko-aiheet kuvaavat romanttisinta Hämeenlinnaa. Kaupunki on historiansa takia haluttu korttien keräilijöiden aihe. Sen sijaan postimerkkeihin Hämeenlinna on päässyt kitsaasti.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Korttien runsautta selittävät osaltaan Hämeenlinnan vaiheet ja merkitys vanhana hallinto-, koulu-, varuskunta- ja matkailukaupunkina. Mutta keräilijöiden innostuksesta suurin ansio lankeaa hämeenlinnalaiselle kirjakauppiaalle Enok Rytköselle, joka oli innokas valokuvaaja ja painatti melkoisen valikoiman kortteja myyntiin kirjakauppaansa. Korttien tarkkaa määrää ei edes tiedetä, koska joidenkin harvinaisuuksien painos oli hyvin pieni.

Eikä Enok Rytkösen harrastus rajoittunut vain aikanaan pieneen Hämeenlinnan kaupunkiin, vaan hän kuvasi lähipitäjiä kuten Vanajaa, Hämeenlinnan maalaiskuntaa, Hattulaa tai Tyrväntöä.

Korttien tekstit eivät kiinnosta keräilijää, vain kuvat ja merkit

Hämeenlinna-aiheisia kortteja on kaikkiaan runsaasti ja ne ovat hyvin haluttuja. Samalla kortit kuvaavat erinomaisesti puukaupungin kasvua nyky-Hämeenlinnaksi. Aulanko-korteissa kukkivat romantiikka, ihannemaisemat ja matkailuteemat. Hämeenlinnan postimerkkikerhon puheenjohtaja Ahti Paavola ja sihteeri Seppo Saarinen eivät osaa suoralta kädeltä sanoa vanhinta Hämeenlinna-korttia, mutta näyttävät mm. varhaista väripostikorttia Aulangonjärven maisemasta sadan vuoden takaa.

- Enok Rytkönen kulki paljon kameransa kanssa ja kuvasi aivan arkisia tilanteita. Siksi tavanomaisten kaupunkinäkymä- tai maisemakorttien lisäksi häneltä on mm. kortteja yritysten tuotantotiloista tai vaikka uimareista entisessä uimalaitoksessa, kertoo Ahti Paavola.

- Hämeenlinna-aiheen keräilijöitä on paljon ja kortteja oikein metsästetään. Korttien hinnat kohoavat melko korkeiksi. Vanha Hämeenlinna-kortti saattaa maksaa parikymmentä euroa, mutta jos se puuttuu kokoelmasta, se yleensä hankitaan, lisää Seppo Saarinen.

Mitä on kuvapuolen takana, ei ole niin kiinnostavaa ja se kuuluu yksityisyyden piiriin, sanovat keräilijät. Vaikka tekstipuolella olisi kiinnostavaa tietoa, sitä ei näyttelyssä näytetä, ellei takapuolella ole jotakin erityistä postinkulkuun liittyvää tai erikoisia postimerkkejä. Yksityisasiat saavat pysyä yksityisinä.

Pöydällä olevat kortit kuvaavat tyypillisiä mielikuvia matkailijoiden Aulangosta. Ne esittävät mm. näkötornista avautuvaa maisemaa Vanajaveden kansallismaisemaan, hotellia eri aikakausina ja vesiliikennettä. Kun Ahti Paavolaa viehättävät Hämeenlinna-korteissa vesiaiheet, puistot ja Aulanko, Seppo Saarinen on ihastunut purkuvimmaa edeltäneeseen puu-Hämeenlinnaan ja sen julkisivujen empireilmeeseen.

Hämeenlinna ei juuri päässyt postimerkkeihin

Hämeenlinna on päässyt hyvin kitsaaksi postimerkkien aiheeksi, vaikka onkin maan vanhin sisämaakaupunki. Hämeenlinna- tai Aulanko-kokoelma olisi aika olematon ilman mm. kaupungin 350-vuotismerkkiä ja uutta Aulangon joutsenia kuvaavaa postimerkkiä.

- Hämeenlinna oli hallintokaupunki ja tärkeiden postireittien solmupiste. Siksi postia kulki paljon jo ennen postimerkkien käyttöönottoa. Tavastehus-leimoja on runsaasti jäljellä, ja ne kuuluvat hyvään Hämeenlinna-kokoelmaan.

- Mutta vanhimman Hämeenlinna-merkin löysin vasta vuodelta 1931, jolloin ilmestyivät merkit Hämeen linnasta ja Hattulan Pyhän Ristin kirkosta. Aulangon perustaja Hugo Standertskjöld ansaitsisi hyvinkin oman postimerkin, miettii Seppo Saarinen.

- Posti on julkaissut merkkejä Aulangolta postimerkinpäivänä, ja postimerkkikerho on itse julkaissut vuosittain Hämeenlinna-merkin. Voisi ajatella, että jollei kaupunki itse ole kiinnostunut omasta Hämeenlinna-merkistä, me voimme julkaista sellaisen kaupungin puolesta, sanoo Ahti Paavola.

Postimerkkikerho on perinteisesti mukana Hämeenlinnassa antiikki- ja keräilymarkkinoilla, niin myös nyt viikonloppuna. Aiheena kerhon osastolla ovat juuri Hämeenlinna- ja Aulanko-aiheiset postikortit.