Suunnittelijat lupaavat että sairaala säästää kustannuksensa

Keski-Suomen uuden keskussairaalan lasketaan maksavan itsensä takaisin kymmenessä vuodessa.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Keski-Suomen keskussairaalan opastekyltti.
Matti Myller / Yle

Keski-Suomen keskussairaala on uudistusten edessä. Sairaalan hinta-arviot ovat kuitenkin pelästyttäneet ainakin Jyväskylän päättäjät, sillä suurin maksaja on jo muutenkin melkoisessa laina-ahdingossa.

Sairaalan suunnittelijat puolustavat rakentamista sillä, että sairaala kustantaa itsensä kymmenessä vuodessa, kun se suunnitellaan kunnolla. Projektijohtaja Jorma Teittisen mukaan uusi sairaala kuluttaa vuosittain 25 miljoonaa euroa nykyistä vähemmän.

Tarkat suunnitelmat on jo olemassa siitä, miten 15 miljoonaa euroa saadaan säästetyksi. Loput 10 miljoonaa euroa kerätään useammasta lähteestä.

Projektijohtaja Teittisen mukaan säästöjä kertyy uuden tietojärjestelmän avulla. Keski-Suomen keskussairaalassa työskentelee tällä hetkellä noin 400 sihteeriä, mutta uusitun tietojärjestelmän jälkeen seitsemän sihteeriä pystyy hoitamaan sairaskertomusten kirjoittamisen.

Uudessa sairaalassa on määrä olla vuodepaikkoja jopa sata vähemmän kuin nykyisessä. Potilaat toipuvat avohoidossa kotonaan ja saavat tukea kotisairaanhoidosta. Siis sairaalapäivien väheneminen vähentää kustannuksia. Myös yhden hengen potilashuoneet vähentävät kustannuksia - ainakin laskennallisesti, sillä paikat ovat todennäköisesti koko ajan käytössä.

Myös tavaroiden siirtelyssä paikasta toiseen voidaan Teittisen mukaan säästää. Se tapahtuu siten, että ihmisten sijasta työhön valjastetaan robotit ja robottivaunut. Uudesta sairaalasta suunnitellaan noin 35 prosenttia pienempi kuin nykyisestä. Silloin voidaan laskea säästöt myös pienemmästä lämmitettävästä, siivottavasta ja ylläpidettävästä tilasta.