Karhu ei kaipaa talviunia

Karhu on joustava eläin, eikä kontio ole moksiskaan vaikka talviunet jäisivät lämpimän talven vuoksi kokonaan väliin.

luonto
Karhu.
Yle

Syksy on jatkunut pitkään ajankohtaan nähden lämpimänä ja vieläpä erityisen kosteana. Erityisen ihanteelliset olosuhteet eivät siis vallitse, jos ajatellaan karhujen talviunia. Karhu kun ei liiemmin välitä märästä talvivuoteesta.

Oulun yliopiston eläinfysiologian professori Esa Hohtola kuitenkin arvelee, että ovat karhut ennenkin lämpimiä ja märkiä syksyjä nähneet.

-Karhu tietenkin vaatii ison pesän ja mielellään lunta päälle, että kyllähän ne ihmeissään saattavat olla. Mitään ongelmia vallitseva sää tuskin kuitenkaan pidemmän päälle aiheuttaa, Hohtola rauhoittelee.

Luminen peti, paras peti

Jos karhu itse saisi valita, ottaisi se kuitenkin paksun lumipeitteen pesänsä päälle, sillä lumi on hyvä lämpöeriste. Vilusta karhun ei kuitenkaan luultavasti tarvitse kärsiä, vaikka lumi ympäriltä puuttuisikin.

-Eihän karhu isona eläimenä ole mikään vilunarka muutenkaan. Mutta tarjoaahan se lumi lämmöneristyksen lisäksi myös näkösuojaa, myöntää Hohtola.

Uneton talvi?

Jos nyt joku karhu Suomessa päättäisi lumen puutteen vuoksi olla nukkumatta talviunia, ei sekään Hohtolan mukaan olisi mitenkään tavatonta. Ruskeakarhut eivät lämpimissä maissa nuku lainkaan talviunta.

Talviuni on karhulle tarpeellinen vain, jos lämpötila vajoaa tarpeeksi alas, eikä ruokaa ole tämän vuoksi riittävästi tarjolla.

-Karhu on aika joustava tässä asiassa, Hohtola muotoilee.

Valon määrän väheneminenkin vaikuttaa oman osansa karhun eloon syksyllä, mutta lähinnä ruokahalun lisääntymisen ja rasvan kertymisen muodossa. Varsinainen talvipesän kaivaminen alkaa vasta lämpötilan laskemisen myötä.

Ihmisillekin voi uni maittaa

Esa Hohtola on tutkinut jonkin verran myös ihmisen kylmään sopeutumista, mutta ei varsinaisesti sitä, olisiko ihmisilläkin luontaista tarvetta talviunille. Esimerkiksi syysmasennus on kuitenkin tunnetusti pimeään vuodenaikaan liitetty ilmiö. Joitain muitakin muutoksia, kuten makeannälän lisääntymistä voi joillakin ihmisillä syksyisin esiintyä.

Hohtola arvelee, että varsinaisia aineenvaihdunnallisia muutoksia vuodenaikojen vaihtelun myötä ihmisissä tuskin kuitenkaan tapahtuu.

-Eiköhän se ole lähinnä aloitekyvyn puutetta, mitä voi ihmisillä esiintyä, professori murjaisee.