Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat julki

Ehdokaskaarti sisältää niin yhteiskunnallista kritiikkiä kuin Savon poliittista historiaa. Yksi ehdokkaista ei ole savolainen, mutta läpäisi seulan silti.

kirjallisuus

Kuopion kaupungin myöntämän Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaehdokkaat on valittu.

Kirjailijat ja teokset ovat Pirjo Hassisen syrjäytymistestä ja oikeistopopulismista kertova Popula, Asko Jaakonahon Savon poliittista historiaa valottava Onnemme tiellä, Sirpa Kähkösen lapsia sodan jaloissa kuvaava Hietakehto, Tuija Lehtisen nuorisonovellikokoelma Pesää!, Saija Nissisen esikoisnovellikokelma Sitomisen taito ja Markku Rönkön luonnon kestokyvystä kertova Metsän poika.

Savonia-palkinto on tunnustuspalkinto savolaiselle kirjailijalle kyseisenä vuonna julkaistusta merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta.

Ehdokkaista Pirjo Hassinen ja Sirpa Kähkönen ovat syntyneet Kuopiossa. Tuija Lehtinen on valmistunut Kuopiosta ylioppilaaksi ja Saija Nissinen asuu edelleen Kuopiossa. Markku Rönkkö on syntynyt Sonkajärvellä. Ilomatsissa syntynyt ja Tampereella asuva Asko Jaakonaho ei raadin mukaan varsinaisesti täytä palkinnon savolaiskriteeriä, mutta kirjan teema on niin vahvasti savolainen, että se täyttää soveltamisohjeen kriteerit.

Ehdokkaat julkistettiin tänään Kuopiossa Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman avajaisissa.

24. kerran myönnettävä Savonia-palkinto jaetaan tammikuun 2. päivä. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.