1. yle.fi
  2. Uutiset

FUFF tuo findie-elokuvat Jyväskylän Lutakkoon

Suomalainen independent-elokuva elää ja voi hyvin. Jyväskylän Tanssisali Lutakossa lauantaina järjestettävä yksipäiväinen Finnish Underground Film Festival tarjoaa puitteet sille, mitä "findie"-elokuva ehkä eniten kaipaa: yleisöä.

kulttuuri
Avaruusnatseja varusteissaan elokuvassa Iron Sky.
Avaruusnatseja varusteissaan elokuvassa Iron Sky.Mika Orasmaa

Ensimmäistä kertaa järjestettävä suomalaisen independent-elokuvan festivaali FUFF (Finnish Underground Film Festival) toteutetaan Jyväskylän Tanssisali Lutakossa launtaina.

FUFF tarjoaa tarkastelumahdollisuuden kotimaisen indie-elokuvan (ns. findie) nykytilaan ja tulevaisuuteen.

Tapahtuman tuottaja Rauli Ylitalo on harmissaan siitä, että vaikka Suomessa tehdään paljon hienoja indie-elokuvia, eivät ihmiset ole niistä tietoisia.

-Tämä tapahtuma on erittäin tärkeä siinä mielessä, että suuri yleisö pääsee näkemään, mitä siellä pinnan alla kuplii, Ylitalo muotoilee.

Vaihtelu virkistää

Ylitalon mielestä on tärkeää, että suomalaiset näkisivät muutakin kuin suurella rahalla tehtyjä elokuvia, sillä Suomessa tehdään elokuvaa aika pitkälle samalla kaavalla.

Ainaiset jatko- tai kansalaissotaan sijoittuvat elokuvat alkavat hänen mukaansa maistua puulta.

AJ Annila näytti, että Suomessakin voidaan tehdä kunnianhimoista ja laadukasta genre-elokuvaa.

Rauli Ylitalo

-Tai sitten nähdään taas elokuva jostain suomalaisesta merkkihenkilöstä, jota näyttelee jälleen kerran Martti Suosalo, Ylitalo kärjistää.

Ylitalon mukaan indie-elokuvissa on uskallusta, joka valtavirtaelokuvista usein uupuu.

Suunta on oikea

Toivo ei ole kuitenkaan menetetty. Kaiken kaikkiaan suomalaisen elokuvan saralla ollaan Ylitalon mielestä pikkuhiljaa menossa oikeaan suuntaan.

Esimerkkeinä tästä suunnasta nuori tuottaja mainitsee Rare Exports- ja Iron Sky -elokuvat, jotka ovat tarjonneet uutta näkökulmaa ja sitä kauan kaivattua uskallusta.

-On hienoa, että tämänkaltaiset elokuvat ovat viimeisten vuosien aikana alkaneet näkyä teattereissa asti, Ylitalo kiittelee.

Findie-elokuvan suuret nimet mukana

Findie ry:n järjestämillä festivaaleilla tullaan näkemään merkittävimpien uutuuselokuvien lisäksi asiantuntijaluentoja.

Luennoitsijoista Ylitalo nostaa erityisesti Sauna- ja Jadesoturi-elokuvat ohjanneen AJ Annilan. Ylitalon mielestä AJ Annila on suomalaisen elokuva-alan pioneeri, joka rohkeilla ideoillaan on raivannut tietä suomalaiselle genre-elokuvalle.

Esimerkiksi Jadesoturi, suomalais-kiinalainen kung fu-elokuva, saattoi Ylitalon mukaan kuulostaa ideana kuusi-seitsemän vuotta sitten suorastaan naurettavalta, mutta elokuvan ilmestymisen jälkeen monen sen nähneen mieli muuttui.

-AJ Annila näytti, että Suomessakin voidaan tehdä kunnianhimoista ja laadukasta genre-elokuvaa, Ylitalo arvioi.

Yksipäiväinen FUFF-tapahtuma alkaa lauantaina klo 15 ja kestää klo 02 saakka. Tapahtuman ikäraja on K18.

Lue seuraavaksi