Karkinsaantia säädellään - Breivik vertasi norjalaisvankilansa oloja Abu Ghraibiin

Joukkomurhaaja Anders Behrin Breivik valittaa muun muassa, että hänelle tarjoillaan kylmää kahvia eikä saa karamellejään tarpeeksi usein. Hän vertaa olojaan pahamaineiseen irakilaisvankilaan.

Skienin vankila Norjassa, jossa Anders Breivik istuu tuomiotaan. Kuva: Tor Erik Schroeder / EPA

Norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik arvostelee ankarasti vankilansa turvallisuussäädöksiä ja vartijoita. Breivikin mukaan vankilaviranomaiset yrittävät ajaa häntä itsemurhaan. Breivik kuvailee vankilaolojaan "Abu Ghraibiin pienoiskoossa" uutistoimisto AP:n haltuunsa saamassa viestissä.

Vankilan viranomaisille lähettämässään 27-sivuisessa kirjeessään Breivik valittaa turhautumistaan siitä, etteivät vartijat suostu yhteistyöhön hänen tarkoin suunnittelemansa päiväohjelman suhteen. Breivik valittaa myös, että hänelle tarjoillaan kylmää kahvia.

Lisäksi Breivikiltä on evätty lukulamppu eikä hän saa karamellejä silloin kuin haluaisi. Lisäksi hänelle tehdään ruumiintarkastus päivittäin.

Breivik tappoi 77 ihmistä autopommilla Oslon keskustassa ja ampumalla Utøyan saarella. Hänet tuomittiin 21 vuoden vankeuteen, mutta tuomiota voidaan lykätä, kunnes hänestä ei ole enää vaaraa yhteiskunnalle.