1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannian sankarikyyhkyn viimeinen viesti saattaa jäädä ikuiseksi salaisuudeksi

Britannian nykyinenkään tiedustelu ei pysty murtamaan maailmansodan aikaista salaviestiä ilman koodiavainta. Viestin voi selvittää vain, jos sopiva koodikirja sattuisi löytymään.

Ulkomaat

Toisen maailmansodan aikaisen kirjekyyhkyn viimeinen viesti saattaa jäädä ratkaisematta ikuisiksi ajoiksi, sanoi Britannian sähköisen tiedustelun keskus perjantaina. Aiemmin tässä kuussa kyyhkyn luuranko löytyi talon kunnostustöiden yhteydessä savupiippuun juuttuneena Surreyssä, Etelä-Englannissa.

Viesti koostuu 27 viiden kirjaimen muodostamasta sarjasta. Viesti oli punaisen säiliössä kyyhkyn jalkaan kiinnitettynä. Viestin on lähettänyt kersantti W. Stot ja sen määränpääksi on merkitty ainoastaan X02.

- Ilman pääsyä vastaaviin koodikirjoihin ja muihin salausmenetelmiin se jää mahdottomaksi ratkaista, sanoi Britannian hallituksen viestintäpäämajan GCHQ:n tiedottaja.

GCHQ vastaa Britannian sähköisestä tiedustelusta. Päämajan mukaan viesti on tarkassa yhteydessä koodikirjaan. Kaikki koodikirjat ja salausmenetelmät olisi pitänyt ohjesäännön mukaan tuhota. On silti olemassa pieni mahdollisuus, että jostain sellainen saattaisi vielä löytyä.

Vaikka GCHQ ilmaisi pettymyksensä siitä, ettei viestiä ehkä pysytytä purkamaan, päämaja oli kuitenkin tyytyväinen siitä, että sota-aikaiset salaviestit ovat niin ammattitaitoisia, ettei niitä pystytä selvittämään vieläkään.

- Tämä on kunnianosoitus sota-aikaisille koodintekijöille, jotka työskentelivät kovien paineiden alla.

Kirjekyyhkyjä käytettiin usein tuomaan tärkeitä viestejä Britanniaan Manner-Euroopasta. Jopa noin 80 kilometrin tuntinopeudella lentävät linnut pystyivät kulkemaan pisimmillään tuhat kilometriä. Niiden viestit saattoivat kuitenkin jäädä välille nälkäisten haukkojen tai kyllästyneiden sotilaiden pilkka-ammunnan vuoksi.

Noin neljännesmiljoona kyyhkyä kuljetti Britannian viestejä toisen maailmansodan aikana.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi