Norjassa Lofoottien öljyvarat jälleen tapetille

Norjan öljy-yhtiöt haluaisivat aloittaa öljyntuotannon Lofoottien saariryhmän alueella. Maan hallitus on päättänyt pantata päätöstään ensi vuoden vaalien yli.

Ulkomaat

Norjassa kiista öljyn etsimisestä Lofoottien saariryhmän alueella on jälleen noussut poliittisen keskustelun aiheeksi. Pohjois-Norjassa sijaitseva saarialue kiinnostaa maan öljy-yhtiöitä, jotka ovat painostaneet hallitusta avaamaan alueen öljyntuotannolle. Ympäristöjärjestöt vastustavat öljyntuotantoa vedoten saariston luontoarvoihin.

Norjan öljyministeri Ola Borten Moe totesi torstaina lehdistötilaisuudessa, että Lofootit pysyvät suljettuina öljy-yhtiöiltä ainakin ensi vuonna pidettäviin vaaleihin asti. Nykyinen hallitus jättää seuraajansa päätettäväksi, onko pitäisikö yhtiöt päästää alueelle.

Öljyministeri esitteli ministeriönsä laatiman tutkimuksen, jonka mukaan öljyntuotanto ei todennäköisesti vaikuttaisi kalastukseen alueella. Ministeri kuitenkin painotti, että Norjan ei pidä rynnätä uusille öljyapajille harkitsemattomasti.

Lofoottien alueella uskotaan olevan runsaat öljyvarannot, ja alue kiinnostaa öljyntuottajia myös siksi, että se on jo valmiiksi lähellä öljynkuljetusjärjestelmiä.

Lähteet: Reuters