Gazan lapset palasivat kouluihin - kalastajien annettiin mennä kauemmas merelle

Israel on sallinut gazalaisten kalastuslaivojen mennä aikaisempaa kauemmas merelle osana keskiviikkona sovittua tulitaukoa. Lauantaina sadattuhannet lapset palasivat Gazassa kouluihin ensimmäistä kertaa kriisin jälkeen.

Ulkomaat
Palestiinalainen kalastaja korjaa verkkoja Gazan kaupungissa
Palestiinalainen kalastaja korjasi verkkoja Gazan kaupungissa lauantaina.Olivier Weiken / EPA

Israel on helpottanut gazalaisiin kalastajiin kohdistuvia rajoituksia osana keskiviikkona sovittua tulitaukoa. Kalastusalusten on lauantaina annettu mennä kauemmas merelle Israelin saartamasta Gazasta. Myös gazalaiset maanviljelijät ovat päässeet lähellä raja-aluetta sijaitseville pelloille.

Israelin laivasto päästi kalastajia lauantaina noin kuuden merimailin päähän rannasta eli puolet aikaisempaa kauemmas. Gazan kalastajien järjestön mukaan tämä parantaa saaliita. Israel ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa. Israel mukaan se rajoittaa kalastusalusten liikkumista ehkäistäkseen salakuljetusta.

Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön on määrä neuvotella gazalaisten liikkumisen helpottamisesta, mikäli tulitauko pitää. Välittäjänä epäsuorissa neuvotteluissa toimii Egypti. Tulitauko on toistaiseksi keskeyttänyt kahdeksan päivää jatkuneet väkivaltaisuuden, joiden aikana kuoli 166 gazalaista ja kuusi israelilaista. Konflikti oli verisin Israelin ja Gazan välillä sitten vuoden 2008, jolloin Israel hyökkäsi Gazaan.

Yksi merkki Gazan tilanteen normalisoitumisesta on koulujen avaaminen. Lauantaina sadattuhannet lapset jatkoivat koulunkäyntiä ensimmäistä kertaa konfliktin jälkeen. Koulupäivän aikana käsiteltiin tapahtumia ja pyrittiin auttamaan lapsia trumojen käsittelyssä, kertovat YK:n tukemien kuolujen edustajat.

Lähteet: AP, Reuters