Presidentit vaativat Kongon kapinallisia perääntymään

Kongon demokraattisen tasavallan ja sen naapurimaiden johtajat neuvottelivat lauantaina Kongon itäosan kriisistä.

Ulkomaat

Neljän Afrikan maan presidentit ovat vaatineet kapinallisia lopettamaan välittömästi sotatoimet Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa. Valtiojohtajat vaativat M23-kapinallisryhmää vetäytymään valtaamastaan Goman miljoonakaupungista kahden päivän kuluessa. Lisäksi kapinallisia vaaditaan lopettamaan uhkaukset hallituksen syrjäyttämisestä.

M23 on uhannut hyökätä Kongon pääkaupunkiin Kinshasaan, jos presidentti Joseph Kabila ei suostu suoriin rauhanneuvotteluihin kapinallisten kanssa. Naapurimaiden johtajat kehottivat Kabilan hallintoa kuuntelemaan, mitä vaatimuksia kapinallisilla on.

Kongon, Ugandan, Kenian ja Tansanian presidentit neuvottelivat kriisistä lauantaina Ugandassa. Ruandan presidentti Paul Kagame ei saapunut kokoukseen ja maata edusti ulkoministeri. YK:n mukaan Ruanda tukee kapinallisia, mutta maa on kiistänyt tämän. M23-kapinallisten johtajia on ollut paikalla Kampalassa, mutta he eivät osallistuneet kokoukseen.

M23-kapinallisryhmä on muodostunut armeijasta loikanneista sotilaista, joiden mukaan hallitus ei ole noudattanut vuonna 2009 tehdyn rauhansopimuksen ehtoja. Sopimuksessa sovittiin, että kapinalliset sulautetaan armeijaan. Monet kapinallisista taistelevat kuitenkin nyt M23:n riveissä. Arviot kapinallisryhmän koosta ovat vaihtelevia, mutta ryhmään kuuluu tiettävästi 2500 - 3000 sotilasta.

M23-kapinallisten tavoitteet eivät ole tiedossa. Aikaisemmin erilaiset aseelliset ryhmittymät ovat taistelleet Kongon itäosan mineraalirikkauksista.

YK on varoittanut humanitaarisesta kriisistä Gomassa ja lähialueilla koska ruoka ja lääkkeet uhkaavat loppua. Noin 140 000 ihmistä on joutunut pakenemaan alueelta.

Lähteet: AP, Reuters