Kiina pullistelee uusvanhalla lentotukialuksellaan

Liaoning-alus otettiin käyttöön tämän vuoden syyskuussa. Sen runko on valmistettu aikanaan Neuvostoliitossa, mutta alus on sittemmin viimeistelty uudella teknologialla.

Ulkomaat

Kiinassa hävittäjäkone on tehnyt onnistuneen laskun lentotukialus Lianoningille, kertoo Kiinan valtiontelevisio. Saavutus laajentaa maan sotilaallista voimaa ja lisää sen uskottavuutta aluekiistoissa.

Kiina ei ole aiemmin tiedottanut julkisuuteen, että sillä olisi käytössään hävittäjän alukselle laskeutumisen mahdollistavaa teknologiaa.

Kiinalaisvalmisteinen J-15-hävittäjä laskeutui onnistuneesti modernisoidulle Liaoning-alukselle, jonka runko on rakennettu aikanaan Neuvostoliitossa. Kiinan puolustusministeriö kertoi laskeutumisharjoituksista tiedotteessaan sunnuntaina.

Kiinan valtiontelevision lähettämässä nauhoituksessa näkyy, kuinka J-15 kiinnittyy peräkoukun avulla alukseen, minkä jälkeen hävittäjä laskeutuu onnistuneesti kannelle. Hävittäjälentokone teki myös onnistuneen lähdön alukselta.

J-15 on monipuolinen, lentotukialuskäyttöinen hävittäjä, joka perustuu venäläiseen Suhoi Su-33 koneeseen ja joka voi kantaa täsmäaseita.

Kiina osti 300-metrisen lentotukialuksen liki 10 vuotta sitten Ukrainalta. Aikaisemmin Varjag-nimellä tunnettu alus on alun perin neuvostovalmisteinen, mutta sen viimeistely jäi kesken Neuvostoliiton hajottua. Se kunnostettiin nykyiseen muotoonsa Koillis-Kiinassa Dalian satamassa.

Kiina on viime aikoina ajautunut entisestään alueellisiin kiistoihin naapureidensa kanssa. Esimerkiksi Japanin ja Kiinan välille leimahti alkusyksystä kiista Senkaku/Diaoyu-saarten hallinnasta.

Lähteet: AFP