HS: Kaksi kolmesta kunnasta ulkoistanut perintänsä

Perintä on ulkoistettu lähinnä kahdelle suurelle alan yritykselle, Intrum Justitialle ja Lindorffille. Kulut ovat perittävälle suuremmat kuin mitä kunnat ovat aikaisemmin perineet.

Kotimaa

Kaksi kolmesta kunnasta on ulkoistanut saatavansa perintäyhtiöiden hoidettavaksi, uutisoi Helsingin Sanomat. Ulkoistaminen on kunnille kannattavaa, sillä kunnat eivät juuri maksa palvelusta, vaan yhtiöt tekevät tulosta perintäkulujen avulla. Palvelun tuottajat valitaan kilpailutuksen perusteella.

Kunnilta menee perintäyhtiöille saatavia yli 40 miljoonan euron edestä vuosittain. Esimerkiksi Helsingiltä lähti saatavia 80 000, Espoolta 50 000 ja Tampereelta noin 44 360 kappaletta viime vuonna.

Suomen Perimistoimistojen Liiton mukaan viime vuonna jo kaksi kolmasosaa kunnista oli ulkoistanut perintänsä perintätoimistolle. Kulut ovat perinnän kohteille huomattavasti suuremmat kuin mitä kunnat ovat aikaisemmin perineet.

Joidenkin kunnanvaltuutettujen mielestä ulkoistaminen vain pahentaa sosiaalisia ongelmia, kun perinnän kohteiksi joutuu paljon huono-osaisia, kuten köyhiä ja mielenterveyshäiriöistä kärsiviä.