Rähinäremmit turvaavat moponuorten matkaa

Välkkyjä mopoilijoita ei voi olla huomaamatta pimeässäkään. Lemulaisnuoret ottivat aloitteen omiin käsiinsä ja hommasivat paikallisten yhdistysten tuella hämärässä loistavat heijastinvyöt.

liikenne
Anton Nurmi ja Maria Mäkinen ovat jo huomanneet heijastinvöiden edut.
Moponuoret näkyvät nyt Lemussa jo kaukaa.

Mopoilijat ovat alakynnessä syystalven aamu- ja iltahämärissä; autoilijan voi olla hyvin hankala huomata ajoissa pientä menopeliä.

Varsinaissuomalaisen Lemun kylänraitilla huristelee reilun parinkymmenen moponuoren porukka, joka ei enää jää pimentoon. Valon vähetessä he saivat vanhemmiltaan noottia huonosta näkymisestä liikenteessä.

– Vanhemmat rupesivat sanomaan, että varsinkin mopon takavalo näkyy tosi huonosti. Etuvalo vähän paremmin, mutta ei sekään kunnolla. Varsinkin jos tulee sivutieltä, niin mopo ei näy juuri ollenkaan, toteaa Maria Mäkinen.

Rapakelillä valoihin kertyy äkkiä kurakalvo, joka himmentää tuikkua entisestään. Anton Nurmi kannustaakin satsaamaan kunnon lamppuun.

Jess, nyt siellä menee joku meidän kaveri, kun sillä on samanlainen remmi!

Maria Mäkinen

– Valo ei todellakaan riitä! Heti kun saa vakiomopon, siihen kannattaa ostaa halogeenikanta, että myös näkee jotain liikenteessä!

Maria ja Anton käyvät nykyisin samaa kuntaa olevan Maskun puolella koulua, joten pelkästään koulumatkaa tulee kymmenen kilometriä suuntaansa. Lisäksi kertyy kilometrejä mm. nuorisotaloreissuilta ja harjoituksissa käynneistä, Antonin arvion mukaan jopa satakunta kilometriä viikossa.

– Itse kun ajelen soittoharkkoihin Naantaliin, niin kyllä oikeasti pelottaa mennä tien reunaa. Tuntuu, että jos sieltä tulee joku auto eikä se näekään sinua… Kyllä oikeasti pelottaa, että jää alle, pohtii Maria Mäkinen.

Tyyli ennen kaikkea!

Lemun nuorisotalolla lyötiin viisaat päät yhteen ja alettiin tutkia netin kautta erilaisia vaihtoehtoja.

– Se oli meidän oma idea, että hankittaisiin tällaiset heijastinvyöt, koska heijastinliivit eivät oikein ole nuorison juttu. Saatiin aikuisilta tukea tähän, ja lähetettiin sitten Lemun yhdistyksille aloite, että voitaisiinko saada vähän rahallista avustusta. Yhdistykset lähtivät mukaan, ja rahaa kertyi aika mukavasti. Yhdistykset olivat sitä mieltä, että tämä on hieno juttu ja kyllä ollaan mukana täysillä, iloitsee Maria Mäkinen.

Heijastinliivejä näkee nykyään tavallisten ulkoilijoidenkin päällä kiitettävän usein, mutta muotitietoisen nuorison silmää ne eivät siis miellyttäneet.

– Ne on välillä aika epämukavat. Sitten se on välillä aika tyhmännäköistä, kun koko hienon asustuksen peittää sellainen keltainen läjä, nauraa Anton Nurmi.

Oranssina hehkuva heijastinvyö onkin paljon katu-uskottavampi.

– Me ollaan verrattu näitä poliisin ”rähinäremmeihin”. Tämä on melkein tyylikäs jo!

Paikallisten yhdistysten tuella jokaiselle halukkaalle Lemun moponuorelle saatiin tilattua omat vyöt. Uusien mopoilijapolvien varttuessa heidätkin on tarkoitus pitää turvallisissa vöissä.

– Meillä on sellainen systeemi, että jos ei tarvitse enää mopoiän jälkeen, niin sitten vyö palautetaan nuokkarille ja se kiertää sitten, kertoo Anton Nurmi.

Rähinäremmit ovat olleet nyt käytössä vajaat pari viikkoa. Autoilijoilta on tullut vasta niukanlaisesti palautetta.

Maria Mäkinen kuitenkin tietää jo kokemuksesta, että enää hänen ei tarvitse pelätä näkymättömyyttä pimeällä pientareella.

– Äiti ainakin sanoi, että kun tulin hiekkatiellä vastaan, niin heti paistoi jo kaukaa. Itse huomasin, kun ajoin Maskuun ja edellä ajoi kaveri, niin kyllä se vyö näkyi jo kaukaa. Jess, nyt siellä menee joku meidän kaveri, kun sillä on samanlainen remmi!