1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Futsal nostaa suosiotaan kuurojen keskuudessa

Viime viikonlopuna järjestettiin Suomessa kuurojen futsalin Pohjoismaiden ja Baltian maiden turnaus. Suomen miesten ja naisten maajoukkueet sijoittuivat turnauksessa neljänsiksi. Futsal on suomalaisille viittomakielisille harrastajille vielä uusi urheilulaji.

Yle Uutiset viittomakielellä
Futsalia pelaavia alavartaloita.

Marraskuun puolivälissä pelattiin kuurojen Pohjoismaiden ja Baltian maiden futsal-turnaus Vantaalla. Miesten turnauksen voitto meni Norjaan ja naisten Ruotsiin. Suomen miesten ja naisten maajoukkueet sijoittuivat turnauksessa neljänsiksi.

Suomen futsalin SM-turnaus järjestettiin vuonna 1997 ja seuraavana vuonna käynnistyi 16 joukkueen futsal-liiga. Kuurojen osalta futsal on vielä uusi laji. Miehet ovat pelanneet viisi vuotta ja naiset vasta puolitoista vuotta. Monilla kuuroilla pelaajilla on entuudestaan kokemusta salibandysta ja jalkapallosta.

- Harrastin nuorena salibandya ja jalkapalloa. Muutin Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan ja lopetin salibandyn. Aloin kiinnostua lajista kun näin Suomessa järjestetyn futsal-cupin. Maajoukkueen perustamisen myötä harjoittelun motivaatio on vaan kasvanut, kertoo miesten maajoukkueen kapteeni Antti Kronqvist.

Naisen maajoukkueen kapteenille Hanna Kasviselle futsal on jatkoa hiipuneelle salibandyuralle.

- Pidän edelleen salibandysta mutta lajin pelaajia ei nyt ole enää. Löysin futsalin avoimelta leiriltä. Aloin pelata omien lisäksi myös kuulevien seurassa. Viihdyn hyvin, Kasvinen kehuu.

Futsal on jalkapalloa muistuttava palloilulaji, jota pelataan yleensä sisätiloissa. Vastakkain pelaavissa kahdessa joukkueessa on kummassakin viisi pelaajaa, eli maalivahti ja neljä kenttäpelaajaa. Ottelussa pelataan kaksi 20 minuutin erää.

Kronquistin mukaan laji vaatii paitsi henkilökohtaista taitoa, myös taktiikkaa.

Futsal näytti alussa vain peliltä, mutta huomasin sitten, että se vaatii paljon tekniikkaa. Yksi pelaaja voi vaikuttaa kaikkeen. Maalivahtina tekniikkaharjoittelu ei paljon tarvitse mutta pallon torjumisessa kehityn koko ajan ja motivaatio kasvaa, Kronquist kertoo.

Kasviselle kehittymisen lisäksi olennaista on maajoukkueen pysyvyys.

- Toivon, että joukkue pysyy pitkään kasassa eikä sille käy samoin kuin salibandylle. Futsalin pitää jatkua elinvoimaisena niin pitkään kuin mahdollista, Kasvinen toivoo.

Seuraavaksi suomen maajoukkueet ryhtyvät valmistautumaan futsalin EM-kilpailuihin Bulgariassa vuonna 2014. Seuraavat MM-kisat järjestetään mahdollisesti Thaimaassa vuonna 2015.

Lue seuraavaksi