Marja-Sisko Aallosta dekkaristi

Rikospaikkana Kuopioon sijoittuvassa murhamysteerissä toimii tuomiokapituli, Aallon nykyinen työpaikka.

kulttuuri
Marja-Sisko Aalto
Marja-Sisko Aalto esikoiskirjansa Murha tuomiokapitulissa tiedotustilaisuudessa Kuopiossa maanantaina.Timo Hartikainen / Lehtikuva

Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin notaarina nykyisin työskentelevä Marja-Sisko Aalto julkaisee ensi syksynä esikoisromaaninsa.

Kuopiolaisen Icasos-kustantamon julkaisema dekkari on työnimeltään Murha tuomiokapitulissa.

Aalto kertoo tarinan syntyneen työpaikkansa kahvipöytäkeskustelussa.

- Pohdimme iltapäivälehtien äärellä, mikä olisi epätodennäköisin paikka murhamysteerille ja päädyimme tuomiokapituliin. Siitä se ajatus sitten alkoi lentää.

Tarinan edetessä Aalto testasi kertomuksen yksityiskohtia työkavereillaan ja keräsi tietoja menneistä tapahtumista.

- Pitkin kesää vaikutti, että tarina oli jo olemassa. Loppujen minun ei tarvinnut kuin istua tietokoneen ääreen ja antaa näppäimistön laulaa, Aalto kuvailee.

Faktasta fiktioon

Tähän saakka Aalto on kirjoittanut enimmäkseen tieteellisiä ja historiaan painottuvia asiatekstejä. Hyppäys fiktioon oli mieluisa. Kirjoittajana hän pitää itseään elämää kokeneena mutta silti optimisminsa säilyttäneenä.

- Tahdon uskoa hyvään ja siihen että asiat voi ratkoa ilman tarpeetonta väkivaltaa tai kovistelua. En pidä dekkareista joissa ruumiita syntyy tuhkatiheään. Tyylini on enemmän pohdiskeleva ja ihmisläheinen.

Lajityypistään huolimatta Aallon esikoisenkin perusote on myönteinen.

- Meillä on tavaton määrä nykykirjallisuutta, jonka perusidea on, että kaikki on ankeata ja ei tästä mitään tule. Haluaisin viestiä jotain muuta.

Henkilökuvauksessakin Aalto pysyttelee samalla linjalla.

- Olen kuitenkin riisunut henkilöiden päältä pakonomaisen täydellisyyden viitan; kukaan ei ole ritari peloton ja nuhteeton, muttei myöskään täysin paha.

Tarina elää yhä

Kuopioon sijoittuva tarina on saanut Aallon mielessä jo jatkoakin, mutta niiden julkituloa saadaan vielä odottaa.

- Jos ihmiset aidosti pitävät kirjasta ja ostavat sitä, voisin kuvitella jopa parin-kolmen kirjan sarjaa aiheesta, Aalto paljastaa.

Imatran entinen kirkkoherra Marja-Sisko (alun perin Olli) Aalto tuli julkisuuteen vaihdettuaan sukupuolta. Kuopiossa hän on työskennellyt runsaat kaksi vuotta.