UBS-pankille miljoonasakot valvonnan puutteesta

UBS valvoi kehnosti meklarinsa puuhia ja sai sakkoja ja muita sanktioita sekä Britannian että Sveitsin pankkivalvojilta. Parin miljardin euron tappiot aiheuttanut meklari sai seitsemän vuotta vankeutta.

talous
UBS:n palveluksessa meklarina työskennellyt 32-vuotias Kweku Adoboli vastaa oikeudessa syytteisiin petoksesta ja kirjapitorikoksesta.
Lontoolainen oikeus langetti 32-vuotiaalle UBS:ssä meklarina toimineelle Kweku Adobolille viime viikolla seitsemän vuoden tuomion.Will Oliver / AFP / Lehtikuva

Sveitsiläinen jättipankki UBS joutuu maksamaan liki 37 miljoonan euron sakot siitä hyvästä, että pankki salli holtittoman meklarin tehdä sijoituksillaan 1,8 miljardin euron tappiot.

Lontoolainen oikeus langetti 32-vuotiaalle meklarille viime viikolla seitsemän vuoden tuomion. Maanantaina paljastettiin heikosti työntekijäänsä valvoneen pankin sakkorangaistuksen suuruus. Sakon määräsi Britannian finanssivalvonta.

Meklari myönsi oikeudenkäynnissä menettäneensä riskinotollaan valtavia summia. Hän kuitenkin kiisti petokset ja sanoi, että pankki oli täysin tietoinen kaikista toimista ja rohkaisi häntä riskeihin hyödyntavoittelun nimissä. Syyttäjien mukaan meklari ylitti kaupankäyntilimiittinsä päästäkseen kiinni suurbonuksiin ja edetäkseen urallaan.

Pankin rangaistus ei jäänyt brittiviranomaisen määräämiin sakkoihin, vaan myös Sveitsin pankkien valvontaviranomainen kiirehti kertomaan, että rangaistuksena kehnosta kontrollista UBS:n investointipankkipuoli ei vähään aikaan saa tehdä yritysostoja.

Lähteet: AFP