Tornion terästehtaan laajennus loppusuoralla

Outokummun Tornion tehtaiden ferrokromituotannon kaksinkertaistamisprojekti on loppusuoralla. Noin 410 miljoonaa euroa maksavan hankkeen viimeinen vaihe eli sulatto on otettu tuotantoon.

Kotimaa
Outokummun laajennusrakennus
Yle / Kimmo Hiltula

Outokummun Tornion tehtaiden ferrokromituotannon kaksinkertaistamisprojektin viimeinen vaihe, eli sulatto on otettu tuotantoon, vaikka ei vielä täydellä teholla. Aiemmin lisäkapasiteettia on rakennettu Kemin kaivoksen rikastamoon sekä Tornion ferrokromitehtaan sintraamoon.

Projektia vetävä Outokummun teknologiajohtaja Niilo Suutala arvioi, että ferrokromituotannon kapasiteetti Tornion tehtailla saadaan tuplatuksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Niilo Suutala
Outokummun teknologiajohtaja Niilo Suutala.Yle / Kimmo Hiltula

Inoxum-fuusion ansiosta Outokumpu käyttää itse aiempaa suuremman osan tuottamastaan ferrokromista, sanoo Niilo Suutala.

- Investointipäätös tehtiin aikanaan nimenomaan sen takia, että ferrokromin tekeminen on hyvä bisnes ja siihen kannattaa satsata. Silloin laskettiin, että ehkä 200 000 tonnia menee Outokummun ulkopuolelle myyntiin. Nyt Outokumpu-Inoxum -fuusion ansiosta uusi yhtiö on isompi ja se pystyy sisäisesti käyttämään enemmän, eli ulosmyytävä osuus voi olla vaikka 100 000 tonnia, Suutala arvelee.

Ferrokromituotannon suurin kustannustekijä on sähköenergia, joten Fennovoiman ydinvoimahankkeen eteneminen on Outokummulle erittäin tärkeää.

- Sähkön saaminen kilpailukykyiseen hintaan on meille tärkeä asia, Suutala sanoo.

Ferrokromituotannon kaksinkertaistaminen on luonut tuotantoon 120 uutta työpaikkaa.