1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Viranomaiset vaiensivat Virtaankosken turbiinit

Virtaankosken voimalaitos Sysmässä on joutunut lopettamaan toimintansa. Laitokselta on jo vuosia vaadittu vesilain mukaista ympäristölupaa mutta koska sitä ei ole haettu, viranomaiset ovat keskeyttäneet voimalan tuotannon.

Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Virtaankosken voimalaitos on jauhanut sähköä Tainionvirrasta lähes sata vuotta. Nyt piuhat on laitettu pimeiksi viranomaisten vaatimuksesta.

Hämeen ELY-keskus kävi maanantaiaamuna tarkastamassa Sysmän Virtaankoskella, että vesivoimalan turbiinit on sammutettu. Aluehallintoviranomainen vaati laitoksen toiminnan keskeyttämistä, koska siltä puuttuu vesilain mukainen lupa.

- Silmämääräisesti tarkastellen näyttää, että voimala on suljettu, totesi yksikönpäällikkö Tommi Muilu Hämeen ELY-keskuksesta, tarkastuksen jälkeen.

Sama todistettiin myös voimalaitokselta, jonka edustajia ei tarkastukseen kuitenkaan ilmestynyt.

- Valitettavasti ketään yrityksestämme ei päässyt paikalle tilaisuuteen, mutta tuotanto pysäytettiin jo viime viikolla, kertoo yrittäjä Matti Tammivuori Virtaankosken Voima Oy:stä.

Yritykseltä on jo pitkään vaadittu uutta lupaa. Se ei ole sitä kuitenkaan hakenut, koska lupaehdoista ei ole tietoa. Yhtiössä pelätään, että lupa lisää voimalan kustannuksia. Eniten hiertää mahdollinen kalaporras.

- Oletamme, että meiltä vaaditaan kalaportaan rakentamista, mutta ei meillä ole siihen rahaa. Tämä ei ole mikään miljoonabisnes, summat pyörivät vuodessa vain kymmenissä tuhansissa euroissa, sanoo Tammivuori.

Vihreää sähköä kalojen kustannuksella?

Tainionvirrasta löytyy useampia pienvoimalaitoksia. Niiden toiminta jakaa mielipiteet - toisaalta vesivoima tarjoaa uusiutuvaa energiaa, toisaalta varsinkin kalamiehiä kismittää kun kalat eivät pääse nousemaan Päijänteeltä.

- En vastusta voimalaa sinänsä, mutta sen toiminta pitäisi olla laillista, ja kalojen nousu pitää mahdollistaa.  Voimalahan on varmasti hyötynyt kalastuksen ja tulvahaittojen kustannuksella vuosien saatossa rutkasti, sanoo Lahdesta asti tarkastusta seuraamaan lähtenyt Jouko Niemivaara.

Sysmässä vapaa-ajan asukkaana elävä Tiina Harrison ei puolestaan ajaisi vesivoimalaa alas kalastuksen nimissä. 

- Maailmalla ja Suomessa puhutaan paljon uusiutuvan energian puolesta. Tuntuukin hullulta, että tällainen ekologinen voimalaitos laitetaan kiinni. Ja onhan se jo toiminut sata vuotta.

Viranomaiset ja voimalaitosyritys istuvat joulukuun alussa neuvottelupöytään Virtaankosken tilanteesta.

- Uskon, että voimme päästä kaikkia tyydyttävään ratkaisuun, ja saada laitos taas käyntiin mahdollisimman pian, sanoo yrittäjä Matti Tammivuori Virtaankosken Voima Oy:stä.