Tutkimus: Tupakointi lahottaa aivoja

Brittitutkimuksessa testattiin yli 50-vuotiaiden kykyä oppia uusia sanoja. Tutkijat painottavat ihmisten omien valintojen vaikutusta terveydentilaan.

Ulkomaat
Iäkäs mies tupakoi.
Mario Guzman / EPA

Tupakointi vaikuttaa ihmisen oppimiskykyyn, kuvailee brittiläisen King's Collegen tutkimus. Tupakointi vahingoittaa muistia, oppimista ja päättelykykyä.

Tutkimuksen tehneet tieteilijät painottavat, että ihmisten täytyisi tiedostaa, että elämäntyyli voi vahingoittaa myös ihmisen mieltä, ei vain ruumista.

Tutkimus julkaistiin Age and Ageing -tiedelehdessä. Tutkijat etsivät yhteyttä sydänkohtauksen todennäköisyyden ja aivojen kunnon välillä.

Tutkimukseen kerättiin tietoa 8 800 yli 50-vuotiaan terveydestä ja elämäntyylistä. Koehenkilöille tehtiin kokeita, joissa tutkijat testasivat muun muassa heidän kykyään oppia uusia sanoja tai esimerkiksi nimetä mahdollisimman monta eläintä minuutissa. Kokeet toistettiin neljän ja kahdeksan vuoden kuluttua.

Tutkimukset ovat toistuvasti todistaneet, että korkealla verenpaineella ja tupakoinnilla on yhteys dementiaan.

Simon Ridley

Tutkimuksen mukaan sydänongelmien riskillä on selvä yhteys oppimiskyvyn rappeutumiseen. Tutkijat löysivät johdonmukaisen yhteyden myös tupakoinnin ja kokeissa saatujen alhaisten tulosten välillä.

- Tutkimukset ovat toistuvasti todistaneet, että korkealla verenpaineella ja tupakoinnilla on yhteys dementiaan, sanoo tohtori Simon Ridley brittiläisestä Alzheimer-tutkimuskeskuksesta.

Ridleyn mukaan tuore tutkimus tuo lisää painoarvoa aiemmalle näytölle.

Brittitutkjioiden mukaan yksi kolmesta yli 65-vuotiaasta sairastuu dementiaan. Ihmiset voivat kuitenkin tehdä paljon pienentääkseen sairastumisriskiään, muistuttavat Alzheimer-tutkijat. Keskeisiä tekijöitä ovat terveellinen ruokavalio, sopiva paino, säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus sekä verenpaineen ja kolesteroliarvojen tarkistuttaminen.