1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Saarikangas laivatilauksesta: Vireillä on jotakin, tilanne ei ole toivoton

Päättäjät vaikenevat täydellisesti rahoitusneuvottelujen etenemisestä

Laivanrakentajaveteraani Martin Saarikangas suhtautuu luottavaisesti STX:n Turun telakan mahdollisuuksin napata amerikkalaisen Royal Caribbean Cruisesin loistoristeilijän rakennustyö sittenkin Suomeen. Syynä on päättäjien täydellinen kieltäytyminen laivatilaukseen liittyvistä kommenteista.

- Ottaisin vaikenemisen myönteisenä merkkinä. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, vireillä on varmasti jotakin. Tilanne ei ole toivoton, Saarikangas sanoo.

Yle Uutiset kysyi tänään maanantaina kommenttia laivatilauksen etenemisestä elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelta (kok), puolustusministeri Carl Haglundilta (r), rahoitusta järjestelevältä Finnveralta sekä STX:n Turun telakan johdolta. Kaikki kieltäytyivät.

Turun Sanomat uutisoi perjantaina, että hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on hylännyt risteilijätilauksen rahoitusta koskeneen ehdotuksen. Lehden mukaan telakkayhtiö ei ole luopunut, vaan hakee miljarditilaukselle edelleen rahoitusratkaisua. Toivoa antaa sekin, että Turun telakan kovimmilla kilpailijoilla on tilauskirjat täynnä pitkäksi aikaa. Näitä ovat saksalainen Meyer Werft ja italialainen Fincantieri.

Yhdysvaltalaisvarustamo Royal Caribbean Cruises ilmoitti lokakuussa, että se aikoo tilata kolmannen Oasis-luokan loistoristeiljän vielä tämän vuoden aikana. Varustamo ei maininnut rakentajatelakkaa.

Paljon riippuu rahoituksen järjestymisestä. Laivan rakentaminen edellyttää valtavia lainoja ja niille taas takaajat. Käytännössä valtiot ryhtyvät takuumiehiksi, Suomessa tehtävä kuuluu Finnveralle.

Turun telakka rakensi Royal Caribbeanin kaksi edellistä Oasis-luokan loistoristeiljää. Ne valmistuivat kaksi ja kolme vuotta sitten. Nyt haviteltavan kolmannen aluksen arvo on noin miljardi euroa.