Kaamosaika voi lihottaa

Lihominen pimeänä vuodenaikana voi liittyä kaamosmasennukseen. Hiilihydraattipitoiset leivonnaiset ja leivät maistuvat aiempaa enemmän, ja kilot kertyvät.

Kuva: Jessica Eden

Lihominen pimeän aikaan voi olla yksi kaamosmasennuksen oireista, arvioidaan Kymenlaakson psykiatrisesta sairaalasta.

Erikoissairaanhoidon johtava ylilääkäri Ari Ronkainen sairaanhoitopiiri Careasta sanoo, että osalla masentuneista ruokahalu lisääntyy, mutta joillakin ruokahalu voi myös vähentyä masennuksen myötä. Hän ei pidä pimeällä kasvavaa ruokahalua kovin näkyvänä ilmiönä.

Carean ravitsemusterapeutti Sari Aapro pitää ruokahalun lisääntymistä kaamosväsymyksen seurauksena.

- On arvioitu, että noin 40 prosenttia suomalaisista kärsii lievästä kaamosmasennuksesta, jota voisi kutsua kaamosväsymykseksi. Se vaikuttaa myös ruokahaluun, Sari Aapro sanoo.

Väsymys aiheuttaa sen, että hiilihydraattipitoiset ruuat, kuten leivät ja leivonnaiset, houkuttelevat aiempaa enemmän.

- On esitetty, että tämä voisi liittyä serotoniini-välittäjäaineeseen, jonka pitoisuus yleensä pimeän aikana vähenee. Hiilihydraattipitoiset ruuat nostavat serotoniiniarvoja, Sari Aapro kertoo.

Kalan syönti avuksi

Kaamosväsymys koettelee helposti varsinkin keskellä pimeintä syksyä. Lumi lisää valoisuuden kokemusta, joten lumen tulo voi helpottaa kaamosväsymystä.

- Kaamosväsymystä ei ole samalla lailla joulukuussa kuin marraskuussa. Tähän voi vaikuttaa se, että joulukuussa odotetaan joulua ja silloin on muuta mielekästä tekemistä, Sari Aapro sanoo.

Aapro suosittelee kaamosväsymykseen säännöllistä ruokavaliota ja liikuntaa.

- Tärkeintä on syödä säännöllisesti, ettei nälkä ehdi lisääntymään iltaa kohti. Kannattaa myös syödä riittävästi kalaa, koska omega 3 -rasvahapoilla saattaa olla vaikutusta masennukseen, Sari Aapro kertoo.