Ministeri haluaa teräsjätti Mittalin ulos Ranskasta - "syynä vuosia jatkunut valehtelu"

Ranskalainen ministeri syyttää teräsjätti ArcelorMittalia valehtelusta ja sanoo, ettei yhtiö ole enää tervetullut Ranskassa. ArcelorMittal on raivostuttanut ilmoittamalla lopettavansa nopeasti kaksi sulattamoaan Ranskan koillisosassa.

Ulkomaat
Arnaud Montebourg
Arnaud MontebourgKenzo Tribouillard / EPA

Ranskassa teollisuuden elpymisestä vastaava ministeri Arnaud Montebourg sanoo, ettei teräsjätti Mittal ole enää tervetullut Ranskassa. Sosialistipuolueen ministerin mukaan yhtiö on rikkonut vuosien ajan Ranskalle antamiaan lupauksia. Ministeri sanoo Mittalin valehdelleen siitä asti, kun se osti ranskalaisen Arcelorin vuonna 2006.

Erityisesti vasemmisto on raivostunut ArcelorMittalin ilmoituksesta lopettaa kaksi sulattamoa Florangen kaupungissa Ranskan koillisosassa. Ministeri Montebourg sanoo maanantaina ilmestyneen talouslehti Les Echosin haastattelussa suorasukaisesti, että yhtiö on valehdellut vuosien ajan.

- Valheet ovat musertavia. Emme halua Mittalin toimivan enää Ranskassa, koska Mittal ei ole kunnioittanut Ranskaa, ministeri toteaa.

Teräsjätti ilmoitti lokakuun alussa lopettavansa Florangen sulattamot joulukuun alussa, ellei Ranska löydä niille ostajaa. Ranska on sanonut saaneensa kaksi tarjousta, mutta ne koskevat koko tehdasaluetta. Mittal on kieltäytynyt myymästä kaikkea Florangen toimintaansa. Yhtiön mukaan sulattamot lopetetaan koska ne eivät ole kilpailukykyisiä.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan yhtiön pääjohtaja Lakshmi Mittal tapaisi presidentti Francois Hollanden kiistan takia tiistaina. Florangen tilannetta pidetään tärkeänä testinä sosialistipresidentti Hollandelle, joka on sitoutunut taistelemaan työttömyyttä ja teollisuuden ongelmia vastaan.

Teollisuuden elpymisestä vastaava ministeri Arnaud Montebourg on aikaisemmin väläyttänyt mahdollisuutta kansallistaa ArcelorMittalin Florangen tehdas väliaikaisesti. Mittal on varoittanut, että tämä vaarantaisi sen koko toiminnan Ranskassa. Yhtiö työllistää Ranskassa 20 000 ihmistä.