Kulttuuriravintolan puolesta taistellaan loppuun asti

Ravintola Wanhan Jokelan puolustajat sekä ihmettelevät että ymmärtävät Joensuun kaupunginvaltuutettuja, jotka päättivät jättää osayleiskaavan pöydälle. Ravintolan puolustajat aikovat koota voimansa myös joulukuiseen valtuuston kokoukseen.

kunnanvaltuustot
Ihmisiä pöydän ääressä ravintola Wanhassa Jokelassa.
Riikka Heikkilä / Yle

Legendaarisen kulttuuriravintola Wanhan Jokelan puolustajat valmistautuvat jo uuteen mielenilmaukseen Joensuussa. Ravintolarakennuksen suojelun puolesta marssi maanantaiseen kaupunginvaltuuston kokoukseen arviolta pari sataa henkilöä.

Valtuusto päätti kuitenkin SDP:n valtuustoryhmän esittämänä ja äänin 50-7 jättää keskustan osayleiskaavan ja siihen liittyvät rakennussuojeluasiat pöydälle kuukaudeksi. Lykkäystä perusteltiin muun muassa sillä, että liikenneratkaisut vaativat valtuutetuilta lisäperehtymistä.

Maanantaina illansuussa Jokelan ravintolapöydissä joensuulaisten kaupunginvaltuutettujen päätös sai sekä ymmärrystä että ihmetystä osakseen.

- Suoraan sanottuna järkyttävä päätös, koska valtuutetuilla olisi ollut mahdollisuus päättää asia Jokelan puolesta. Päätös kertoo epävarmuudesta Joensuun alueella olevia vanhoja rakennuksia kohtaan. Luullaan, että restaurointeihin mene tosi paljon rahaa. Tosiasiassa kustannukset ovat kolmasosan siitä mitä puhutaan, Marko Sallinen sanoo.

Valtuuston kokouksessa se yksimielisyys alkoi hymyilyttämään. Tämä on ollut konsensusvaltuusto ja päätös oli ehkä sen huipentuma.

Riitta Nyberg

- Taistelu jatkuu. Päätös oli osoitus epätietoisuudesta. Kyllähän Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön olisi pitänyt kiinteistön omistajana avata enemmän tätä asiaa. Kyllä valtuutetut varmasti haluavat tehdä sellaisia päätöksiä, jotka ovat äänestäjien mieleen. Valtuuston kokouksessa se yksimielisyys alkoi hymyilyttämään. Tämä on ollut konsensusvaltuusto ja päätös oli ehkä sen huipentuma, Wanha Jokela -aktiivi Riitta Nyberg sanoo.

Ravintolan puolustajat kokoavat rivejään myös joulukuiseen valtuuston kokoukseen, jossa osayleiskaavasta ja muun muassa Wanhan Jokelan suojelumerkinnästä on tarkoitus päättää. Kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että Jokela jäisi ilman suojelumerkintää.

- Joulukuussa meillä tulee olemaan puolta isompi porukka. Nythän me ehditään kerätä kunnolla kaikki banderollit esiin ja saada joukkoon lisää ihmisiä. Junantuomia tulee ihan hirveästi, koska he tulevat joululomalle. Sitten valtuustosalin seinät eivät riitä, ravintoloitsija Anita Latola napauttaa.