Laineen Kasperin on pakko kirjoittaa

Lapsuutensa ja nuoruutensa Lappeenrannassa asunut hip hop -artisti riimittelee sanojen ehdoilla. Levymyynnin väheneminen on nostanut keikkapalkkioita.

musiikki
Hip hop -artisti Laineen Kasperi asui parikymmentä vuotta Lappeenrannassa.
Yle

Laineen Kasperi muutti kolmen vanhana Lappeenrantaan ja eli ison osan elämäänsä Saimaan rannalla. Kymmenen vuoden ajan mies on asunut pääkaupunkiseudulla, mutta Lappeenranta pysyy pitkään henkisenä kotina.

Laineen Kasperi on mukana myös 1990-luvun lopulla perustetussa Kaucas hip hop -yhtyeessä. Yli kolmekymppisen miehen kiireet ovat muuttuneet aikuistumisen myötä. Esimerkiksi Kaucas on elänyt viime aikoina hiljaiseloa.

- Kaikilla on omat työnsä ja opiskelunsa. Lisäksi lapsiakin tulee, joten uusi Kaucas-levy etenee nyt hyvin hitaasti.

Krooninen kirjoittaja

34-vuotias Laineen Kasperi myöntää olevansa krooninen kirjoittaja. Hänen on pakko rustata sanoja paperille. Laineen Kasperin kappaleet syntyvät pääasiassa sanojen ehdoilla.

- Joskus musiikki saattaa olla valmiina ja siihen teen sanat, mutta usein sana vie mennessään. Menen sanan ehdoilla ja sen jälkeen tekstin ympärille syntyy melodia, Laineen Kasperi sanoo.

Levymyynnin vähentyminen on nostanut keikkapalkkioita

Nykyään musiikkia ladataan paljon internetistä puhelimiin ja muihin tiedostoja toistaviin laitteisiin. Internetissä on myös palveluita, joista voi suoraan kuunnella musiikkia. Varsinaista levyä ei tarvitse enää ostaa kaupasta. Äänitteiden myynti on laskenut 2000-luvulla hurjaa vauhtia.

- Äänitemyynnistä tulevat rahat menevät oikeastaan suoraan seuraavan levyn budjettiin. Keikkahinnat ovat ehkä hieman nousseet, koska levymyynnistä ei oikein saa rahaa, pohtii Laineen Kasperi.