Tuomarinkylän virkistysalueen muuttaminen tonteiksi puhuttaa

Helsingin krooniseen tonttipulaan etsitään nyt helpotusta Tuomarinkylän kartanon mailta. Kaupunginhallituksessa pellolliseen pientaloja suhtaudutaan varovaisen myönteisesti. Osaa päättäjistä valtakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön nakertaminen asuinrakentamiselle kuitenkin arveluttaa.

Tuomarinkylä
Tuomarinkylän kartano ja heinäseipäitä.
YLE / Juha Kivioja

Helsingin kaupunginhallitus käsitteli eilen apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän ehdotusta Tuomarinkylässä sijaitsevan peltoalueen rakennusmahdollisuuksien selvittämisestä.

Tuomarinkylään ollaan parhaillaan luomassa asemakaavaa, jolla parannetaan muun muassa ratsastuksen olosuhteita. Penttilä esitti viime tipassa, että kaavasta rajattaisiin pois noin 33 hehtaarin kokoinen Uuspellon alue kartanon eteläpuolelta ja rakennusvirastoa kehotettaisiin selvittämään asuntorakentamisen mahdollisuuksia alueella.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava pitää aloitetta myönteisenä.

- Me tarvitsemme lisää paikkoja, joihin voidaan rakentaan asuntoja. Jos niitä ei ole, emme saa kaupunkiin asukkaita, ja asuntojen hinnat pysyvät edelleen korkealla. Toivon todella, että pääsisimme ratkaisuun, jolla saisimme alueella lisää pientaloja, joista on myös Helsingissä huutava kysyntä.

Helsinkipuistosta lohkaistaisiin pala pois

Asia jäi maanantaina pöydälle, mutta keskustelun ilmapiiri kaupunginhallituksessa oli vihreiden Ville Ylikahrin mukaan varovaisen myönteinen.

Myös Ylikahri muistuttaa, että uusien ratkaisujen löytäminen asuntopulaan on tärkeää. Hän olisikin itse valmis selvittämään Tuomarinkylän rakennusmahdollisuuksia, mutta korostaa, että suunnitelmat myös epäilyttävät osaa vihreistä.

- Meidän ryhmässämme on myös muita näkemyksiä, koska pellot ovat kuitenkin monille tärkeitä virkistyalueita ja Vantaanjoen varsi on osa Helsinkipuistoa. Tämä pelto on kauimpana Vantaanjoesta, joten pitää keskustella, kuinka laaja puiston tulee olla.

Joukkoliikenne riittäisi kasvaville asukasmäärille

Sekä Rautava että Ylikahri pitävät alueen sijaintia otollisena myös asumiselle, sillä tuleva Jokeri2-linja kulkee aivan Tuomarinkylän vierestä Vanhaa Tuusulantietä.

- Tästä tulee varmasti vaikea alue, sillä paikallinen vastustus on aina kovaa. Poliitikkojen pitäisi kuitenkin pystyä katsomaan asioita kokonaisuuksina ja tehdä päätöksiä, jotka mahdollistavat rakentamisen sellaisiin paikkoihin, jotka ovat hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä, Rautava toteaa.