"Koululaisten elämä on bling blingiä"

Vääränlainen kännykkä voi edistää nuoren syrjäytymistä. Luokanopettaja Marjatta Koskensalo näkee koululaisten välistä kilpavarustelua päivittäin.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Nuorten eriarvoistuminen korostuu jo peruskoulussa. Hyvinkin toimeentulevat oppilaat pyrkivät antamaan oman perheen rahatilanteesta mahdollisimman myönteisen kuvan.

- Osa oppilaista yrittää salailla, että he ovat viettäneet loman kotona, sanoo opettaja Marjatta Koskensalo Imatran lukiosta ja Mansikkalan koulusta.

Nykyään oppilaat ovat hyvin tietoisia auto- ja laukkumerkeistä. Feikkilaukku tai vanhanmallinen kännykkä voivat nolottaa.

- Elämä on muuttunut bling blingiksi. Tavalliset asiat koetaan vähempiarvoiseksi, Koskensalo sanoo.

Opettaja voi puuttua syrjäytymiseen

Koskensalo on nähnyt työurallaan monia syrjäytymisvaarassa olevia koululaisia.

- Jos huoltaja haluaa auttaa, keinoja on. Mutta niiden pitää olla hienovaraisia, että ketään ei leimata, Koskensalo sanoo.

Opettaja voi puuttua syrjäytymiseen selvittämällä lapsen tilanteen kotona tai viemällä asian kuraattorille. Tukioppilaat voivat antaa vertaistukea nuorelle.

- Jo alakoulussa huomaa, että osa oppilaista on enemmän omissa oloissaan. Täytyy osata erottaa ne, jotka eivät viihdy yksin, luokanopettaja Tuukka Leinonen Taavetin koulusta lisää.