Hyppää sisältöön

Varustamoyhtiö Vaasan ja Uumajan kukkarolla

Vaasan ja Uumajan uusi varustamoyhtiö tarvitsee kolme miljoonan euron lisämäärärahan liiketoiminnan käynnistämiseen ja Wasa Express -aluksen kuluihin. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle 1,5 miljoonan euron lisämäärärahan myöntämistä. Toinen puoli lisärahasta jää Uumajan harteille.

Kuva: Yle / Jarkko Heikkinen

Vaasan ja Uumajan kaupunkien uusi varustamoyhtiö tarvitsee lisämäärärahan. Alkuperäisen kolmen miljoonan euron sijoituksen lisäksi yhtiö tarvitsee nyt toiset kolme miljoonaa euroa, josta Vaasan kaupungin osuus on puolet, eli 1,5 miljoonaa. Toisen puolen maksaa Uumaja.

Tämän lisäksi molemmat kaupungit myöntävät yhtiölle miljoonan euron omavelkaisen takauksen lyhytaikaisen maksuvalmiuden turvaamiseksi. Kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle lisämäärärahan myöntämistä. Lisämääräraha tarvitaan liiketoiminnan käynnistämiseen ja Wasa Express -aluksen hankintaan.

Vanha nimi käyttöön

Wasa Express alkaa liikennöidä ensi vuoden alusta. Vaasan ja Uumajan kaupunkien yhteinen varustamoyhtiö on vastaanottanut konkurssipesän liiketoiminnan, ja sen henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä yhtiön palvelukseen 1. tammikuuta 2013. Liikkeenluovutuksen yhteydessä päätettiin myös ottaa käyttöön vanha nimi Vaasanlaivat / Vasabåtarna.

Liikenneministeriön asettaman työryhmän ehdottamassa toimintamallissa Vaasan ja Uumajan välisesta laivaliikenteestä vastaavat alueen toimijat ja nykyisestä joukkoliikennetuesta voitaisiin luopua. Uuden aluksen hankinnan rahoittamiseen voi mahdollisesti saada EU:n tukea, jota kaupungit aikovat hakea alkuvuodesta 2013.