1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kapi tarttuu ketun polulta myös ihmiseen

Kettujen ja supikoirien vaiva, syyhypunkin aiheuttama kapi, tarttuu herkästi myös kotieläimiin ja ihmisiin. Kuolleita eläimiä ei saisi koskea paljain käsin.

Kuva: Raine Martikainen

Kapi on syyhypunkin aiheuttama ihosairaus, joka tarttuu eläimistä myös ihmisiin. Kapiset ketut ja supikoirat levittävät tautia myös jälkeläisiinsä ja paikallisesti kapi leviää, mikäli ketuilla ja supikoirilla on paljon poikasia.

- Kapinen eläin voi olla hyväkuntoisen näköinen. Kapi on yleensä varpaanväleissä etujaloissa, joissa on punkin aiheuttamia rupia. Eläin voi olla hyväturkkinen ja pulska, sanoo riistamies Matti Sundelin Lahdesta.

Kapista eläintä ei siis välttämättä tunnista ulkoapäin. Kapi leviää ulosteista, pesäluolaston suulta ja kuolleista eläimistä.

- Koiria ei saisi päästää tutkimaan raatoja tai ulosteita maastossa. Vapaana kulkevat kissat ovat myös vaarassa saada tartunnan, sanoo Sundelin.

Ihmisille kapi voi aiheutaa viheliäisen vaivan, kun punkki puhkaisee sormien välisen ihon ja tunkeutuu lihaksiin. Kapin voi havaita punoituksena ja kutinana jo neljän tunnin kuluttua tartunnasta.

- Aina pitäisi olla suojakäsineet, kun vaikkapa liikenteessä kuolleen ketun tai supikoiran ruumiin siirtää, muistuttaa Matti Sundelin.

Kapista kärsivät eläimet voivat olla hyvin rohkeita, ne voivat kaivautua kivijalan alle asutuissa taloissakin. Loukkupyynnillä poistetaan eläimiä pihapiireistä. Kapin leviäiminen on kytköksissä pentueen runsauteen.

- Kun kapinen kettu- tai supipari saa paljon pentuja, kaikilla jälkeläisilläkin on kapi. Niin se leviää, kuvaa Sundelin.