1. yle.fi
  2. Uutiset

Dyykkaaja ei näe koskaan nälkää

Kauppojen roska-astioita kaivelemalla voi löytää helposti kaiken, mitä elääkseen tarvitsee. Turkulainen Henri Koivisto ei edes muista, koska viimeksi on asioinut ruokakaupassa.

ilmiöt
Mies seisoo keittiötason ääressä
Henri Koiviston keittiössä kaikki ruoka on joko itsekasvatettua tai roska-astiasta löydettyä.Pyry Sarkiola / Yle

Henri Koivisto opiskelee filosofiaa Turun yliopistossa ja hänen ainut tulonsa on vajaan 400 euron opintotuki. Suomessa luetaan köyhäksi, jos nettoaa alle 1080 euroa kuukaudessa.

- En koe olevani millään tavalla köyhä. Itse asiassa aika rikas, Koivisto naurahtaa.

Koivistolle jää ylimääräistä käteen opintotuestaan. Koivisto asuu ystäviensä kanssa vuokratussa omakotitalossa. Asunto on täynnä tavaraa, josta ei ole maksettu mitään. Kaikki on hankittu roskiksista.

Ajatukseen kuuluu, että jos jokin on roskiin heitetty, sitä ei enää haluta myydä tai käyttää. Roska-astioista tuotteiden hakeminen on Koiviston mielestä lähtökohtaisesti eettistä.

- Vaikka jokin tuote olisi riistolla valmistettu, mutta se heitetään kaupasta roskiin, en minä silloin osallistu riiston tukemiseen.

"Hedelmät kypsyvät roskiksessa"

Roska-astioista keräämällä eli dyykkaamalla elantonsa hankkimisen Koivisto aloitti neljä vuotta sitten. Voi on ainoa asia, jota täytyy välillä hakea kaupasta ostamalla. Kelvollista kalaa löytyy harvoin jäteastioista.

Ravintolassa olen saanut ruokamyrkytyksen, dyykatuista tuotteista en koskaan

Henri Koivisto

- Kaikki trooppiset hedelmät vasta kypsyvät roskiksessa. Vihanneksia ja kasviksia löytyy paljon. Leipää ja pullaa on myös aina tarjolla, Koivisto listaa.

Monet kaupat lukitsevat roska-astioitaan, koska eivät halua vastuuta myyntikelvottomien tuotteiden aiheuttamista vatsakivuista.

- Ravintolassa olen saanut ruokamyrkytyksen, dyykatuista tuotteista en koskaan. Pakkauksissaanhan ne ovat. Suomessa noudatetaan aivan liian tiukasti direktiivejä viimeisistä myyntipäivistä.

Kohteliaisuus kuuluu dyykkaukseen

Dyykkaamiseen kuuluu myös tietty etiketti. Asiakkaita tai kaupan henkilökuntaa ei sovi häiritä, joten roska-astioihin kajotaan vastaan kaupan sulkeuduttua. Muut dyykkaajatkin tulee ottaa huomioon.

- On tärkeää, ettei tuhota mitään roskiksessa. Maitotuotteet menevät helposti rikki, jos roskikseen pitää hypätä. Eikä saa sotkea, sama pätee luonnossa liikkumiseen, Koivisto painottaa.

Roskisdyykkaaminen tulkitaan Suomessa anastusrikokseksi. Henri Koivisto tulkitsee kuitenkin mieluummin moraaliaan kuin lakia. Häneltä on joskus henkilötiedot kysytty.

- Olen ollut tekemisissä sekä poliisin että vartijoiden kanssa tonkiessani roskista. He pyytävät poistumaan, ja minä poistun. Yleensä palaan hetken kuluttua takaisin jatkamaan.

Lue seuraavaksi