Hyppää sisältöön

Linssi kestää kovaakin kohtelua

Silmälasien linssit kestävät vahvoja kemikaaleja, mutta hankaamisen kanssa pitää olla tarkkana. Muovisissakin linsseissä on kova pinnoite.

Kuva: Yle

Rapatessa roiskuu ja maalatessa myös, etenkin kun on amatööri asialla ja hyvät neuvot ovat tarpeen, jos maalia räpsähtää silmälaseille. Ei hätää, lohduttaa optikko, sillä linssit kestävät koviakin aineita.

- Linssit eivät mene pilalle kemikaaleista, mutta hankaaminen on myrkkyä. Asiakas on saattanut yrittää puhdistaa linssejä vaikkapa teräsvillalla ja arvaahan sen, kuinka siinä kävi, naurahtaa optikko Ilkka Varmavuo lahtelaisesta Optikko Mäkelä-liikkeestä.

- Maalitahrojen puhdistukseen ei yleensä riitä vesi- tai saippuapesu, vaan tarvitaan tehokkaampia aineita, jos ei ole varma siitä, mitä ainetta käyttää, tai mitä materiaalia silmälasit ovat, kannattaa kääntyä oman optikon puoleen.

- Me käytämme aika usein asetonia linssien puhdistamiseen ja jopa linssien erikoispinnotteet kestävät asetonia. Muovikehykset sen sijaan eivät kestä asetonia, vaan sulavat helpommin, kuin lasilinssit.

Puhdistustapa maalin mukaan

Silmälasien puhdistustapaan vaikuttaa tietysti se, mitä ainetta silmälaseille on roiskunut.

- Vesiliukoinen maali kannattaa yrittää poistaa mahdollisimman pian, eli ennen kuin se kuivuu, tällöin se saattaa lähteä jopa vesipesulla, neuvoo Varmavuo.

- Jos maali ehtii kuivua, pitää käyttää järeämpiä keinoja ja asetoni on käytännössä osoittautunut parhaaksi puhdistusaineeksi. Hankaamista tai raaputtamista emme suosittele, sillä silloin linssi naarmuttuu helposti.

Muut aineet ovat vaikeampia puhdistaa

Optikkoliikkeissä nähdään silmälaseja, joiden linssit ovat voineet tahriintua vaikka mistä aineista.

- Yleisin puhdistettava taitaa olla pikaliima, joka on melko hankala aine, kertoo Varmavuo.

Yleisin puhdistettava taitaa olla pikaliima, joka on melko hankala aine.

Optikko Ilkka Varmavuo

- Näissä tapauksissa asiakas on yleensä yrittänyt korjata laseja jostain syystä ja pikaliimaa on sitten joutunut asiakkaan sormiin ja niistä linsseihin ja kehyksiin ja se jämähtää todella tiukasti kiinni, eli voi olla mahdotonta puhdistaa.

- Myös uretaanivaahtoa saattaa roiskua silmälaseihin ja sekin on hyvin hankalasti poistettavaa ainetta, eli kannattaisi näitä aineita käsitellessä muistaa käyttää suojalaseja.