Hyppää sisältöön

Suomalaiset yrittäjät halutaan joukolla Kiinaan

Pieniä ja keskisuuria yrityksiä houkutellaan aktiivisesti Kiinan kasvaville markkinoille. Esimerkiksi Porvoossa paikallisille yrittäjille oli tiistaina tarjolla ilmaista Kiina-valmennusta. Valtakunnallisena tavoitteena on saada 20 suomalaista pk-yritystä Kiinaan kahden vuoden sisällä.

Posintran järjestämä Kiinan valmennuspäivä keräsi mukavasti yrittäjiä paikalle. Kuva: Yle

Muun muassa kartonkisia pakkausmateriaaleja valmistava loviisalainen Eltete lähti Kiinaan jo lähes 14 vuotta sitten. Yritys sai apua suomalaiselta konsulttifirmalta, jonka kautta löytyi yhteistyökumppani täysin vieraasta kulttuurista.

- Se on kiinalainen kaveri, joka pitää löytää ja johon voi luottaa, koska niitä kiemuroita, mitä siellä on kaikkialla, on mahdotonta hallita. Vain kiinalainen pystyy ne käsittämään, niin kuin niitä pitää käsittää, toteaa Eltete Groupin konsernijohtaja Bo Österman.

Österman kertoo ensimmäisten Kiina-vuosien olleen melkoisia sekkailuja. Esimerkiksi erään koulun rehtori oli ehdottanut Östermanille tehtaan perustamista koulun alakertaan, jossa työvoimana voitaisiin käyttää koululaisia.

Tarjolla konsultointia ja verkostoitumista

Vuoden alussa käynnistyi valtakunnallinen kaksivuotinen hanke, jonka tarkoitus on houkutella pieniä ja keskisuuria yrityksiä Kiinan alati kasvaville markkinoille. Yrityksille on tarjolla ilmaisia valmennuspäiviä, joissa annetaan pohjatietoa Kiinan kulttuurista ja markkinoista.

Tänään tietoa jaettiin itäuusmaalaisille yrityksille Porvoossa. Paikalla oli kymmenkunta kiinnostunutta ja heidän joukossaan Honkatalojen Porvoon edustaja Juha Männikkö.

- Olen kiinnostunut, että minkälaisia mahdollisuuksia Kiinassa on ihan yleisesti, miten suomalaiset yritykset ovat päässeet eteenpäin siellä ja minkälaisia kontakteja ne ovat saaneet. Tämä on todella mielenkiintoista.

Vastaavanlainen tilaisuus järjestetään Helsingissä 18. joulukuuta.

Valmennuspäivän jälkeen kiinnostuneilla yrityksillä on mahdollisuus saada myös konsultointiapua ja lähteä Kiinaan tutustumismatkalle, kertoo porvoolaisen Kehitysyhtiö Posintran ohjelmajohtaja Leena Tuomi.

- Tällä hankkeella pyritään siihen, että nämä suomalaiset yritykset verkostoituisivat keskenään, että ei lähdetä vain yksin vaan ehkä jopa sellaisena suomalaisena yritysryppäänä sinne.

Siellä on niin helppo ottaa paljon ihmisiä töihin, kun työvoima on edullista ja silloin pomppaa yhtäkkiä sellaiseen kategoriaan, että pkt-puoli jää haaveeksi.

Bo Österman, konsernijohtaja

Konkreettisena tavoitteena on raivata parinkymmenen suomalaisen yrityksen tie Kiinaan.

Kiinalla on myös kääntöpuolensa

Eltetellä on Kiinassa jo pääkonttori, viisi tehdasta ja 250 työntekijää, mutta kasvussa on myös miinuksensa, varoittaa konsernijohtaja Bo Österman.

- Kutsuisin sitä jopa Kiina-loukuksi. Houkutellaan yrityksiä Kiinaan ja sitten siellä on niin helppo ottaa paljon ihmisiä töihin, kun työvoima on suhteellisen edullista ja silloin pomppaa yhtäkkiä sellaiseen kategoriaan, että tämä pkt-puoli jää haaveeksi.

Perherahoitteiselle, jatkuvasti kehittymään ja kansainvälistymään pyrkivälle, yhtiölle erilaisten pienten ja keskisuurten yritysten saamien tukien menettäminen on ollut iso isku.

- Nyt me olemme suurin piirtein samassa kategoriassa, kuin isot pörssiyhtiöt, vaikka me olemme varsin pieni yhtiö, Österman harmittelee.