Hyppää sisältöön

Monipuolinen elinkeinorakenne Satakunnan pelastus

Vaikka talouden kehitys on synkentynyt, pystyy moni yritys edelleen kasvattamaan liikevaihtoaan. Eniten ongelmia on teknologiateollisuudella, jonka vienti on laskenut. Parhaiten menee metallituotteiden valmistuksella.

Talouden kehitys kääntyi Satakunnassa laskuun aika tarkkaan vuosi sitten. Sen jälkeen esimerkiksi teollisuuden liikevaihto on kokonaisuudessaan pienentynyt ja talousnäkymät maakunnassa ovat synkentyneet. Maailmanmarkkinoiden tilanne heijastuu pikku hiljaa maakuntaan.

- Satakunnan vienti ja viennin arvo on pudonnut. Täällä viennin arvo bruttokansantuotteesta on merkittävä ja selkeästi isompi kuin valtakunnallisesti. Se on laskenut erityisesti teknologiateollisuudessa, sanoo projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksiköstä.

Monipuolisuus valttia

Huomionarvoista satakuntalaisessa talouselämässä on se, että vaihtelut eri alojen ja yrityksisten välillä ovat suuria. Siinä missä toisaalla saatetaan lomauttaa, tehdään toisaalla töitä hartiavoimin. Esimerkiksi Sampo-Rosenlew tekee leikkuupuimureita ennätysvauhtia eli 6 kappaletta päivässä.

- Kyllä meillä on ollut vaiherikas vuosi. Meillä voluumi on pysynyt aika samassa viime vuosina. Mutta minä uskon, että vuodesta 2013 tulee parempi, sanoo Sampo-Rosenlewin toimitusjohtaja Jali Prihti.

Suunta näyttää jatkuvan

Talousennusteiden mukaan Satakunnassa on syytä varautua laskusuhdanteeseen jatkumiseen. Mistään shokkihoidosta ei kuitenkaan liene kysymys, sillä nyt Satakunta saa onnitella itseään nimenomaan monipuolisesta elinkeinorakenteesta.

- Eli vaikka on huonoja uutisia monilta osin monella alalla ja erityisesti teollisuudessa, niin toisaalta löytyy myös näitä valonpilkahduksia paljon. Eli aika näyttää, sanoo projektitutkija Saku Vähäsantanen.

.
.