Poliisi lukee verkon murhapuinnit tarkkaan

Murha.info-sivustolla selvitellään tälläkin hetkellä sitä, kuka murhasi Kyllikki Saaren ja mitä Bodom-järvellä oikeasti tapahtui. Kansalaiset puivat puoli vuosisataa sitten tapahtuneiden murhien ohella myös viime viikkojen tapahtumia.

Virtuaalipoliisi Marko Forss Kuva: Yle

Marraskuussa tapahtuneesta Kotkan Marinkylän epäillystä murhatapauksesta on 28.11. mennessä kirjoitettu pelkästään Murha.info-sivustolle 675 viestiä. Tätä viestiketjua on katsottu yli 83 000 kertaa.

Minkälaista apua tästä keskustelupalstasta on ollut Kotkan Marinkylässä sattuneeseen epäiltyyn murhaan?

- En voi kertoa miten poliisi käyttää Murha.infoa, mutta sitä seurataan tarkasti ja kaikki viestit huomioidaan. Se ei kuitenkaan ohjaa tai suuntaa tutkintaa suoraan. Murha.infoa ja muutakin sosiaalista mediaa seurataan, jotta poliisi tietää, mitä ajankohtaisista tapauksista puhutaan, sanoo rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista. 

- Monilla viesteillä ei ole mitään arvoa, joistain saattaa olla paljon hyötyä. On hyvä olla myös paikka, jossa ihmiset pääsevät purkamaan tunteitaan ja keskustelemaan tapauksesta, Huhta-aho sanoo.

Rikoslaki pätee verkossa ja torilla

Viestiketjussa tulee esille muun muassa epäiltyjen tekijöiden nimiä sekä yksityiskohtaisiakin tekotapa-arveluita. Huhta-aho muistuttaa, että rikoslaki koskee paikasta riippumatta. Kunnianloukkaussyytteitä arvioidaan tapauskohtaisesti.

- Monet eivät vieläkään ymmärrä, että keskustelupalstalle aamuyöllä kirjoittaminen on ihan yhtä julkista kuin torilla saman asian huutaminen.

Apua kadonneiden etsintään

Virtuaalipoliisi, ylikonstaapeli Marko Forss kertoo, että joskus loppuun kaluttuihin tapauksiin saattaa nettikeskusteluista saada tuoretta näkökulmaa siihen, mitä kaikkea on voinut tapahtua.

Forssin mielestä tavallisista ihmisistä on internetissä enemminkin hyötyä esimerkiksi kadonneiden etsinnässä tai netissä tapahtuneista rikoksista.

- Netissä olleessa videossa, missä oli kaksi nuorta poikaa, toinen tönäisi mummon ojaan. Joku oli etsinyt jo heidän profiilinsa, ja tapaus oli helppo selvittää, valottaa ylikonstaapeli Marko Forss.

Poliisilla pitää saada olla salaista tietoa

Ylikonstaapeli Forss muistuttaa, että poliisilla pitää saada olla niin sanottua salaista tietoa, jota pystytään käyttämään hyväksi kuulusteluissa ja joista on apua tutkinnassa.

- En näe, että poliisille olisi hyötyä tapahtumien spekuloinnista, sillä näillä keskustelijoilla on harvemmin tietoa siitä, mitä oikeasti on tapahtunut, Forss sanoo.

Henkirikoksien selvittämisessä Forssin mielestä kansalaisen apu ei ole välttämättä kovin suuri. Jos haluaa auttaa, tulisi poliisille ilmoittaa suoraan ennemmin kuin puida asiaa verkossa.

Poliisi pyytää Kotkan Marinkylän tapauksesta edelleen silminnäkijähavaintoja suoraan osoitteeseen kotkan_murhatutkinta_vihjeet.krp@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun)